Hlavní obsah

Slovenská ministryně kultury moderuje v televizi, porušuje tím zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parlamentní výbor pro neslučitelnost funkcí prověří fakt, že slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (nominant Slovenské národní strany – SNS) nadále moderuje v internetové televizi Slovan. Ústavní zákon o ochraně veřejného zájmu při výkonu funkcí zakazuje členům vlády dělat reklamu soukromým firmám. Šimkovičová přitom jako ministryně propaguje zmíněnou internetovou televizi.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová

Článek

Na tento rozpor upozornily poslankyně opozičního Progresivního Slovenska (PS) Zora Jaurová a Zuzana Mesterová. Šimkovičová byla několik let moderátorkou zmíněné internetové televize a nyní se společně s poslancem SNS a majitelem TV Slovan Petrem Kotlárem vzájemně představují jako hosté. Šimkovičová s Kotlárem se při vysílání tváří, že moderátor sedí mimo dosahu kamer, a fiktivně s ním komunikují. Opoziční poslankyně upozornily, že ve studiu ve skutečnosti žádný moderátor není, napsal Denník N.

Šimkovičová s Kotlárem ve vysílání prezentují své názory a vysvětlují, co dělají na ministerstvu kultury, resp. v parlamentu. Kotlár se zaměřuje především na připravovanou pandemickou smlouvu Světové zdravotnické organizace (WHO). „Ve správnou chvíli dáme dohromady všechny síly, abychom to odmítli,“ zdůraznil Kotlár.

Šimkovičová ve vysílání kritizovala například obraz dvou nahých mužů od slovenského malíře Andreje Dúbravského, který byl vystaven v budově veřejnoprávního Slovenského rozhlasu.

Slovenská ministryně dál udivuje. Peníze na boj s dezinformacemi dá raději na opravu střechy

Evropa

Poslankyně Jaurová považuje za skandální, že ministryně kultury, která má ve své pravomoci oblast médií, moderuje relaci v konspirační televizi, jak označila internetovou televizi Slovan. Považuje to za porušení etických principů. Poslankyně PS proto sepsaly podnět, který poslaly parlamentnímu výboru pro neslučitelnost funkcí, a žádají, aby byla Šimkovičové uložena pokuta ve výši dvanáctinásobku měsíčního platu.

Denník N v této souvislosti upozornil, že ve zmíněném výboru má vládní koalice (Směr, Hlas a SNS) sedm poslanců a opozice pouze pět. „Může se tak stát, že výbor hned na svém prvním zasedání odhlasuje, že nezačne řízení proti Šimkovičové,“ konstatoval list.

Ministerstvo kultury se stává centrem bizáru na Slovensku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám