Hlavní obsah

Slovenská ministryně dál udivuje. Peníze na boj s dezinformacemi dá raději na opravu střechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ministryně kultury Martina Šimkovičová rozhodla o přesměrování dotačních prostředků, které měly podpořit boj proti dezinformacím a mediální výchovu mladých lidí, na opravy a provoz budov kulturních institucí. Sama ministryně v minulosti pracovala v televizi označované za dezinformační.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová

Článek

Slovenské ministerstvo kultury pod vedením Martiny Šimkovičové (za Slovenskou národní stranu) využije částku 400 000 eur (asi 9,7 milionu korun), která byla původně určena na boj proti dezinformacím a hoaxům, k opravě střechy budovy Slovenské filharmonie v Bratislavě a na provoz Univerzitní knihovny tamtéž.

Ministerstvo to vysvětluje tím, že finanční částka byla vyčleněna na rok 2023 a k původnímu účelu by ji z časového důvodu nedokázalo využít. „Vzhledem k pozdnímu datu a ke skutečnosti, že dotaci je možné poskytnout pouze na projekt nebo jeho část, která je zrealizovaná v roce 2023, může být čerpání poskytnuté dotace problematické,“ uvedlo ministerstvo kultury, které tak hledalo jiné způsoby využití zmíněné částky.

Za peníze přitom byly už naplánovány akce, které se teď ruší.

Přidělení dotace ve výši 260 000 eur (asi 6,3 milionu korun) na opravu střechy budovy Slovenské filharmonie oznámila Šimkovičová generálnímu řediteli Slovenské filharmonie Mariánu Turnerovi ve středu na osobním setkání. Ten nadšení neskrýval. „My máme Vánoce už dnes,“ řekl doslova Turner a pozval ministryni na koncert filharmonie pod novou střechou.

„Příště někdo gramotný.“ Slovenská ministryně kultury má ostudu za dopis českému kolegovi

Evropa

Dotační program, který měl původně podporovat a rozvíjet mediální výchovu a bojovat proti dezinformacím, oznámila letos v srpnu tehdejší ministryně kultury Silvia Hroncová (bez stranické příslušnosti).

Slovenská média v této souvislosti upozorňují, že Šimkovičová patřila poslední léta k protagonistům dezinformační scény a pracovala v internetové televizi Slovan. Tu některé zdroje označují za dezinformační médium.

Divadelní centrum v Martině chtělo původně z dotace organizovat dvacet diskusí se středoškoláky a odehrát pro ně svou inscenaci s názvem Pavučina lží. „Proč fungují totalitní režimy na principu obrovské pavučiny lží a do jakých sítí lží se můžeme dnes dostat na internetu a sociálních sítích,“ cituje Denník N anonci Daniela Ontka ze zmíněného divadelního centra na zmíněné představení. Podle Ontka jsou v diskusích se středoškoláky právě hoaxy a dezinformace velmi aktuálním tématem.

Plánované akce se teď postupně ruší.

„Příště někdo gramotný.“ Slovenská ministryně kultury má ostudu za dopis českému kolegovi

Evropa

Reklama

Související témata:
Ministerstvo kultury Slovenské republiky

Výběr článků

Načítám