Hlavní obsah

Slovenská lékařka si účtuje poplatek za vyšetření, jinak by musela skončit

Za vyšetření trvající do dvaceti minut poplatek deset eur (240 korun) a při vyšetření nad dvacet minut poplatek dvacet eur (480 korun), informuje oznámení na dveřích ambulance bratislavské lékařky. Kardioložka z bratislavské Petržalky se tak stala prvním lékařem, který na Slovensku zavedl poplatky s odvoláním se na enormní nárůst cen energií, nájemného, zdravotnického a spotřebního materiálu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kardioložka tvrdí, že bez příjmů od pacientů neudrží provoz ambulance. Nájemné se jí zvýšilo o sto procent a o 40 procent narostly ceny zdravotnického materiálu. Pacienti zmíněného kardioložky deníku Sme řekli, že lékařce rozumí, ale pokud podobné poplatky zavedou i další zdravotníci, stane se pro ně situace neúnosnou.

Od jednoho z oslovených pacientů, kterého lékařka vyšetřovala 40 minut, dvacet eur nežádala. Po vyšetření pacient řekl, že by radši zaplatil, aby kardioložka ambulanci nezavřela. „Je to pro mě stále přijatelnější. Půl roku jsem totiž hledal srdcaře,“ uvedl. Na dveřích ambulance ani v čekárně však kardioložka nemá napsáno, že poplatek je dobrovolný.

Výkonná ředitelka svazu ambulantních poskytovatelů Naďa Trenčanská Bedušová připustila, že podobných případů bude přibývat. Už v prosinci ohlásilo několik ambulancí ukončení činnosti z důvodu vysokých cen energií.

Hongkong ruší zákaz dovozu křečků

Koktejl

Ministerstvo zdravotnictví radí pacientům, aby se obrátili na kraje, pokud zaznamenají neoprávněný výběr poplatků. Příjmem ambulancí mohou být ze zákona jen peníze vyplácené přes zdravotní pojišťovny za konkrétní zdravotnické úkony. Tyto platby vycházejí z předem stanovených cen, které se však podle deníku Sme neměnily už 17 let.

„Přibližně 42 procentům ambulancí hrozí, že skončí svou činnost, aby nečelily hrozbě exekuce,“ řekl před časem prezident asociace soukromých lékařů Marián Šóth.

Zdravotnické poplatky na Slovensku

V roce 2003 se na Slovensku platilo v každé ordinaci za vyšetření 20 slovenských korun. Poplatky zavedla vláda premiéra Mikuláše Dzurindy. Dodnes se jim na Slovensku říká „Zajacovy dvacetikoruny“ podle tehdejšího ministra zdravotnictví Rudolfa Zajace. Zmíněné poplatky zrušila první vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám