Hlavní obsah

Hongkong ruší zákaz dovozu křečků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci aktuálního uvolňování téměř všech protipandemických opatření bude v půlce ledna v Hongkongu zrušen i zákaz dovozu křečků. Ten trvá téměř přesně rok a byl zaveden proto, že loni vedla stopa ke zdroji nákazy do obchodu s domácími mazlíčky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Hongkongu až dosud platila značná omezení v souvislosti s pandemií koronaviru, tamější opatření patřila k nejpřísnějším na světě. Ale poté, co se ve velkém začalo rozvolňovat v Číně, odhodlali se k tomuto kroku i v Hongkongu. Mimo jiné se tak do města po roce budou moci opět dovážet křečci.

Budou však i nadále pod kontrolou. Místní odbor pro zemědělství, rybářství a ochranu přírody totiž trvá na tom, že se všichni importovaní křečci a další malá zvířata budou testovat. Zdůvodňuje to dřívějšími studiemi, které prokázaly, že se koronavirus může přenášet ze zvířat na lidi.

Na to zareagovala i společnost pro správné zacházení se zvířaty: „V takových případech musejí křečci dostat tu nejlepší péči jak při transportu, tak během karantény,“ stojí v jejím prohlášení.

Stopa vedla do obchodu

Křečci se v Hongkongu dostali na „černou listinu“ poté, co se loni v lednu ukázal jako zdroj koronaviru ve verzi delta obchod s domácími mazlíčky Little Boss.

To bylo podnětem k testování zvířat a jedenáct křečků přivezených z Nizozemska mělo pozitivní výsledek. V důsledku toho bylo v rámci preventivních opatření utraceno kolem dvou tisíc křečků a dalších malých zvířat.

Mezi nimi bylo i 22 křečků z prodejny Chinchilla & Pets Shop. Jeho majitel Louis Yeung tak obnovení dovozu vítá. „Od loňského ledna nebyly obchody dobré. Křečci jsou mezi lidmi oblíbení, hlavně u dětí,“ těší se na radostnější zítřky.

Tetování s datem úmrtí křečka vysvobodilo muže v Singapuru z cely smrti

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám