Hlavní obsah

Slovenská eurposlankyně měla donášet USA, naznačují dokumenty na Wikileaks

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Častým zdrojem informací amerických diplomatů o dění na Slovensku měla být v roce 2006 členka strany Směr-sociální demokracie a současná europoslankyně Katarína Neveďalová. Podle deníku Sme to dokazují dokumenty amerických diplomatů, které unikly přes portál Wikileaks.

Článek

Tehdy čtyřiadvacetiletá Neveďalová byla místopředsedkyní Mladých sociálních demokratů a měla se opakovaně setkávat s pracovníky americké ambasády v Bratislavě. Měla s nimi mluvit o poměrech ve straně Směr.

Europoslankyně,  která letos opět kandiduje do Evropského parlamentu, tvrdí, že dokumenty uniklé přes Wikileaks nečetla a popřela, že by s americkými diplomaty mluvila o pozadí strany. Tyto informace odmítla rovněž mluvčí strany Směr Ľubica Končalová. Americká strana již tradičně odmítla texty zveřejněné na Wikileaks jakkoli komentovat.

Nechtěl být druhý Mečiar

Neveďalová měla například americkým diplomatům odhalit pozadí kampaně Směru před volbami v roce 2006. „Předseda strany Robert Fico se chtěl jít představit do Washingtonu a pokusit se ujistit vládu Spojených států, že není druhý Mečiar,“ cituje deník Sme dokument 24. března 2006 uniklý přes Wikileaks.

Fico měl podle Neveďalové svou cestu do USA odložit, protože tam krátce před tím byl tehdejší premiér Mikuláš Dzurinda. Fico údajně nechtěl dopadnout jako Mečiar, který si čtyři roky před tím z návštěvy Ameriky přivezl jen fotografie s nižšími úředníky.

Po parlamentních volbách v roce 2006 se Fico spojil s Mečiarovou Lidovou stranou HZDS a Slovenskou národní stranou (SNS) Jána Sloty. Neveďalová měla Američanům tvrdit, že se to stalo pro váhavý postoj křesťanských demokratů a pro Směr to byla údajně jediná možnost. Neveďalová tvrdila, že ona byla proti tomuto svazku. Proti měli být rovněž místopředsedové Směru Robert Kaliňák a Pavol Paška. U veřejnosti populární Kaliňák měl dokonce hrozit, že stanu opustí, pokud Směr půjde se SNS.

Reklama

Výběr článků

Načítám