Hlavní obsah

Slováci se zlobí kvůli kontrolám na hranicích

Kontroly, které na hranicích se Slovenskem zavedla Česká republika a Rakousko, nejsou podle slovenského ministra vnitra Romana Mikulce (OLaNO) v souladu s Evropskou legislativou. Podle webu sme.sk to Mikulec řekl na čtvrtečním zasedání branně-bezpečnostního výboru slovenského parlamentu.

Hraniční kontroly ve LanžhotěVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„My takovéto opatření, jaké učinilo Česko a Rakousko, můžeme zavést vůči Maďarsku. Tohle ani není opatření, které zastaví migraci,“ uvedl Mikulec. Podle něj by země měly chránit především vnější hranici schengenského prostoru a zároveň by se měly upravit readmisní dohody mezi zeměmi o navrácení zachycených uprchlíků, u nichž je známé, z které země přišli.

Mikulec reagoval také na kritiku, že Slovensko na svém území zachytává málo ilegálních migrantů ve srovnání se sousedními zeměmi. Odůvodnil to tím, že na území Slovenska se migranti zdržují mnohem kratší čas než na území Maďarska nebo Česka. Letos zadrželo Slovensko 3000 ilegálních migrantů, Česko 11 tisíc a Maďarsko 178 tisíc. Podle Mikulce je potřeba situaci řešit společně s Evropskou unií.

Převaděč projel kontrolní stanoviště. Policie po něm střílela

Krimi

Slovenští policisté by mohli pomáhat Maďarům

Mikulec vyzval k pomoci Maďarsku při střežení vnější hranice schengenu. Slovenští policisté by podle něj mohli pomáhat svým maďarským kolegům na srbsko-maďarské hranici. Tento postoj potvrdil také slovenský premiér Eduard Heger (OLaNO). „Pokud má Maďarsko problém na hranicích se Srbskem, kde zabezpečuje schengenskou hranici a potřebuje pomoc evropských zemí k posílení kontrol, učiníme tak moc rádi,“ uvedl Heger.

Předseda slovenské vlády ve středu kritizoval Česko za rozhodnutí dočasně obnovit hraniční kontroly se Slovenskem. „Domnívám se, že tady selhala práce na straně České republiky. Osobně si myslím, že takhle se to nedělá. Problém je potřeba řešit komunikací, nikoliv takovýto překvapeními,“ řekl Heger ve středu po zasedání slovenské vlády. „Krok, který učinila Česká republika a další země, není správný, protože jde proti principům schengenu,“ dodal slovenský premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám