Hlavní obsah

Převaděč projel kontrolní stanoviště. Policie po něm střílela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přes 120 migrantů zajistila policie za osm hodin fungování kontrol na hranicích se Slovenskem. Radiožurnálu to před 8:00 řekl ředitel cizinecké policie Milan Majer. Policisté pronásledovali jednoho z převaděčů, který projel kontrolní stanoviště. Hlídky po něm střílely.

Foto: Policie ČR

Zadržený převaděč a migranti, které převážel.

Článek

O střelbě na hraničním přechodu Brumov-Bylnice informovala pražská policie, jejíž policisté se pronásledování účastnili.

„Až varovné výstřely policistů zastavily dnes nad ránem převaděče, který převážel 15 migrantů. Ještě před tím projel vysokou rychlostí kontrolním stanovištěm na hranicích. Po krátkém pronásledování ho policisté zadrželi v lese, kam se snažil z auta utéci,“ konstatovali policisté.

Kontroly na česko-slovenských hranicích u HodonínaVideo: Milan Vojtek, Právo

Policisté za osm hodin na hranicích zadrželi desítky migrantů. „K osmé hodině evidujeme přes 120 zadržených tranzitních nelegálních migrantů. Evidujeme také sedm převaděčů, kteří se snažili tyto migranty převézt, takže zatím se pořád ukazuje, že ten trend převozu migrantů tady je,“ řekl Majer Radiožurnálu.

Foto: Policie ČR

Převaděč, po kterém policie střílela.

V současné době podle Majera převažují mezi migranty Syřané, kteří se většinou dlouhodobě zdržovali v Turecku a nyní míří většinou do Německa. Občané Sýrie jsou z důvodu situace v Sýrii takzvaně nevyhostitelní.

„Je jim vydáván příkaz k opuštění České republiky s dobou 30 dnů a jsou poučováni o tom, že pakliže chtějí zůstat na území České republiky, tak mají možnost přes vízum za účelem strpění,“ řekl ředitel cizinecké policie.

Doplnil, že s převaděči probíhá trestní řízení a hrozí jim sazba odnětí svobody až do pěti let.

Kontroly na hranicích mají být překážkou převaděčským skupinám, tvrdí Rakušan

Domácí

Vláda o dočasném zavedení kontrol rozhodla v pondělí večer. Na česko-slovenské hranici jsou od půlnoci policejní hlídky na 17 silničních, sedmi železničních a třech říčních přechodech.

Turisté se nemohou volně pohybovat po stezkách a cestách, které vedou po státní hranici nebo střídavě na území obou sousedních zemí.

Hraniční kontroly ve Starém HrozenkověVideo: Aleš Fuksa, Právo

Hrozí za to pokuty, na místě až do 5000 korun. Výjimku mají mít zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v příhraničí.

V první fázi podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly trvat deset dní, tedy do 8. října. Čas chce využít k jednání se slovenskou stranou, poté kabinet situaci vyhodnotí.

Slovensko v úterý uvedlo, že rozhodnutí ČR respektuje. Ve středu ho ale slovenský premiér Eduard Heger kritizoval.

Podle Rakušana není zavedení kontrol silový krok vůči Slovensku, cílem je dát převaděčským skupinám najevo, že pro ně existuje překážka. Ministr to dnes řekl na půlnočním briefingu v Hodoníně na hranici se Slovenskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám