Hlavní obsah

Skupina Francouzů pomáhá migrantům přejít hranice s Itálií a vyhnout se hlídkám

– Paříž

Na jihu Francie při hranicích s Itálií působí skupina dobrovolníků, kteří pomáhají migrantům přicházejícím ze sousední země přejít hory a vyhnout se policejním kontrolám. Počet běženců na italsko-francouzské hranici na pobřeží Ligurského moře podle agentury Reuters narůstá. Většinou se chtějí dostat dál, často do Velké Británie nebo Německa.

Dobrovolníci pomáhají migrantům překračovat italsko-francouzské hraniceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Sedmatřicetiletý zemědělec Cedric Herrou vyráží z obce Breil-Sur-Roya při italské hranici severněji od pobřeží třikrát do týdne, aby v sousední Itálii vyzvedl další běžence. Poprvé takto vyrazil před půl rokem a teď odhaduje, že příhraničním údolím v okolí svého bydliště přepravil více než 200 lidí. Pomáhají mu při tom další dobrovolníci.

Foto: Mapy.cz

Obec Breil-Sur-Roya

„V horách je mnoho hlídek a také ve městě Sospelu jsou vojenské protiteroristické hlídky. Nemyslím si, že zastavily nějaké teroristy, ale zato zastavily spoustu migrantů. Takže migranti jsou ve Francii, ale nemohou se odtud kvůli spoustě kontrol dostat, máme je tady v údolí Roya, a došlo na to, že je musíme převážet. I když je nepřevezeme, vydají se na cestu sami buď po kolejích anebo horami. A pochod přes hory do Nice trvá několik dní,“ řekl Herrou.

Zprávy o jeho službách se mezi migranty rychle šíří, uvedla Reuters.

Na obvinění nedošlo

Francouz najednou převeze okolo deseti běženců. Úřady ho kvůli tomu nestíhají, i když byl v srpnu krátce zatčen. Policie nakonec obvinění nevznesla, protože shledala, že nejedná kvůli vlastnímu prospěchu, za převoz nechce žádné peníze a přednostně pomáhá dětem a mladistvým.

Herrou má ale pro policejní postup porozumění: „Chápu obě strany, protože policie neví, s kým má co do činění.“

Foto: Reuters

Francouz je od hranice vozí do vesnice Tourettes-sur-Loup, kde jim se známými nabídne občerstvení před tím, než se vydají dál.

„Doveze je sem a my je nejprve informujeme o jejich právu na azyl téměř všude v Evropě, a pak se jim snažíme radit, aby nechodili do míst jako Paříž, kde se ocitnou na kraji ulice s pěti nebo šesti tisíci dalších lidí ve stejné situaci s jednou matrací a policií za zády,“ popsal Hubert Jourdan.

Dobrovolníci nakonec migranty zavezou na nádraží v Les Arcs, kde se s nimi rozloučí. Taková činnost není v rozporu se zákonem, poznamenal Jourdan. „Nabízím pohostinnost lidem v tíživé situaci,“ vysvětlil.

Ne každý běženec má ovšem v Evropě právo na získání azylu. Může o něj požádat, ale tzv. ekonomičtí migranti, kteří neprchají před válkou nebo represemi ve své zemi, automaticky právo na udělení azylu nemají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám