Hlavní obsah

Skotsko chce zůstat v EU, potvrdila jeho premiérka v Bruselu

Brusel

Skotsko hodlá zůstat v Evropské unii navzdory britskému rozhodnutí vystoupit z Unie. Ve středu to po setkání s předsedou Evropského parlamentu v Bruselu zopakovala skotská premiéra Nicola Sturgeonová.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem

Článek

„Skotsko je odhodláno zůstat v EU,“ potvrdila Sturgeonová, zatímco Schulz ke schůzce poznamenal, že si předsedkyni skotské vlády „vyslechl a poučil se“ jejími názory na situaci.

Sturgeonová dorazila do Bruselu jen pár hodin po britském premiérovi v demisi Davidu Cameronovi, který v úterý povečeřel s evropskými představiteli a vyjasňoval si s nimi pozice, ale na středeční mimořádný summit Unie už přizván nebyl. [celá zpráva]

Předsedkyni skotské vlády čeká ještě odpoledne setkání se šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem.

Sturgeonová dávala už před referendem o brexitu najevo, že pokud bude Skotsko volit setrvání v EU, ale výsledek britské dopadne opačně, pak nevylučuje nové skotské referendum o odtržení Skotska od Spojeného království. Pro setrvání Británie v EU se vyslovilo více než 60 procent skotských voličů.

Sturgeonová svolala na příští týden do svého sídla diplomaty, aby se s nimi poradila, jak má postupovat. Dala také najevo, že by skotský parlament mohl blokovat zákony týkající se odchodu Británie z EU.

Reklama

Související články

Skotsko hledá cesty, jak zůstat v EU

Předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová oznámila po zasedání skotské vlády, že chce okamžitě začít jednat o tom, jak by mohlo Skotsko zůstat v Evropské...

Výběr článků

Načítám