Hlavní obsah

Škola jí vzala pohlaví. Britka se náhodou dozvěděla o sociální tranzici 14leté dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský list Daily Mail zprostředkoval příběh matky čtrnáctileté dívky, která náhodou zjistila, že škola její dceři částečně úředně a sociálně změnila pohlaví. Když jí chtěla z batohu vytáhnout špinavé věci na tělocvik, narazila na dokument ke školnímu projektu, v němž kantor dceru oslovoval tzv. genderově neutrálním jménem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Instinktivně jsem tušila, že je něco špatně, ale počkala jsem do rána a pak zavolala do školy,“ líčila Daily Mailu nejmenovaná 49letá matka ze Swindonu v Anglii.

Na recepci střední školy ji po telefonu ujišťovali, že se musí jednat o omyl. Žena se s tím ale nespokojila a později vyšlo najevo, že bylo její tušení správné.

Matka, kterou Daily Mail kvůli ochraně soukromí nazývá smyšleným jménem Patricia, se s prvotním vysvětlením nespokojila, protože měla podezření, že má její dcera se sexuální a pohlavní identitou skutečně nejasnosti. Ostatně ve 14 letech jsou podobné potíže běžné, uvědomovala si.

V Alabamě prošel zákon kriminalizující změny pohlaví u dospívajících

Zahraniční

„Celé měsíce se oblékala jinak. Nenosila už sukně ani šaty, které měla ráda, když byla mladší. Místo toho nosí volné mikiny s kapucí a džíny. Dlouhé vlasy si ostříhala na krátko. Byla jsem s tím naprosto v pohodě. Je puberťačka. Může se oblékat, jak chce. Zjistila jsem ale také, že si objednává hrudní pásy (které zplošťují prsa) a bála se, že si ublíží. Proto mě napadlo, jestli s tím nesouvisí změna jména,“ vzpomínala matka.

Projevila přání a my jí vyhověli

Patricia proto do školy napsala ještě e-mail a po dni čekání se jí dostalo odpovědi. Dcera ve škole projevila přání vystupovat a být vnímána jako gender neutrální a škola jí vyhověla. Rodičům o tom ale nedala vědět.

„Odpověděli, že v souladu se svou politikou rovnosti, inkluze a diverzity provedli ,sociální tranzici‘ mé dcery a oslovují ji nadále rodově neutrálním jménem i zájmeny,“ popsala matka.

„Propukla jsem v pláč. O ničem se mi nezmínila. Vím, že sociální tranzice by mohla poškodit její duševní zdraví. Je na autistickém spektru a trpí úzkostí a depresemi,“ doplnila.

Přesto, že britští odborníci doporučují v podobných případech šetrný a individuální přístup, ale samozřejmě i konzultaci s rodiči či zákonnými zástupci, nejsou podobné případy výjimkou, píše Daily Mail. Organizace, která se na podobné případy zaměřuje, jich od roku 2019, kdy byla založena, ve Spojeném království zaznamenala 850.

Genderově kreativní výchova aneb Ať si děti samy vyberou svou identitu

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám