Hlavní obsah

Skandální článek v maďarských novinách: V roce 1968 jsme si měli vzít zpět kus Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V předvečer 55. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa uveřejnil provládní deník Magyar Nemzet článek, který popisuje tehdejší události jako promrhanou příležitost na změnu hranic, tedy na připojení části jižního Slovenska k Maďarsku.

Foto: Foto archiv Davida Soeldnera

Okupace vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Ilustrační snímek

Článek

Když do Československa vtrhla 21. srpna 1968 vojska Sovětského svazu, Bulharska, Maďarska, NDR a Polska, tak maďarští vojáci kontrolovali území jižního Slovenska, kde žije početná maďarská menšina. Podle Magyar Nemzet ale paušální užití výrazu „okupace“ není na místě.

„Pro Čechy a Slováky to jistě byla okupace cizími vojsky. (…). Sovětská armáda byla v Praze nepochybně armádou okupantskou, ale maďarští vojáci nemohli být okupanty na Trianonem odtrženém území Felvidéku (označení Slovenska za Uherska, pozn. red.) obývaném Maďary. Většina z nich maďarské vojáky vítala jako osvoboditele,“ uvedl Magyar Nemzet v článku, který je nazván „Maďarská naděje v roce 1968“.

List dále mj. oslavně připomíná tažení maďarského vůdce Miklóse Horthyho na území dnešního Slovenska v roce 1939, kterým Horthy chtěl vojensky získat části Slovenska převážně osídlené maďarsky mluvící populací.

Zednáři a šovinisté

V souvislosti s údajným útlakem Maďarů v Československu Magyar Nemzet zmiňuje poválečné dekrety prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě byli Němci a Maďaři zproštěni občanských práv. Text je plný velkomaďarských ambicí a expresivních výrazů.

Druhého československého prezidenta Beneše list např. označuje jako „zednářského diktátora“, komunistická hlava státu Gustáv Husák zase podle něj byl „maďarofobní slovenský šovinista“.

Podle posledního sčítání lidu z roku 2021 žije na Slovensku 456 000 osob maďarské národnosti, kteří tvoří asi 8 procent obyvatel státu. Obývají zejména pás jižního Slovenska přilehlý k maďarsko-slovenské hranici.

Probíhá hon na národně orientované politiky, míní Szijjártó

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám