Hlavní obsah

Skandál ve Francii: Policista kopl ležícího demonstranta mezi nohy, mladému muži museli amputovat varle

Lékaři museli ve Francii amputovat varle 26letému muži, který se účastnil čtvrtečních demonstrací v Paříží, uvedla jeho advokátka. Muže, který si protest dokumentoval, nejprve jeden policista srazil k zemi a druhý ho pak, když už ležel, kopl mezi nohy.

Foto: Lewis Joly, ČTK/AP

Zásah francouzských policistů proti demonstrantům v Paříži

Článek

„Byla to tak silná rána, že mu muselo být varle amputováno,“ řekla advokátka Lucie Simonová s tím, že zraněný muž stále ještě leží v nemocnici.

Záznam: Lidé ve Francii vyšli ve čtvrtek do ulicVideo: AP

Právnička podala žalobu na „svévolné násilí, které vedlo ke zmrzačení, způsobené osobou oblečenou v oděvu veřejného činitele“. „To není případ nutné sebeobrany,“ uvedla Simonová s tím, že „důkazem jsou obrázky, které máme, a skutečnost, že (policista) nebyl zadržen“.

Muž, který si fotil střety demonstrantů s policisty na jinak poklidném protestu, uvedl, že ho jeden policista srazil a druhý ho pak kopl mezi nohy a odešel.

Šéf pařížské policie Laurent Nunez už nařídil vyšetřování okolností případu, který vyvolává pobouření, neboť to vypadá jako jasný případ použití neadekvátní síly.

Zraněný řekl novinářům, že se soudí, protože „toto musí být zastaveno“, protože „není první osobou, která se stala obětí policejního násilí“.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že ve čtvrtek pochodovalo v Paříži asi 80 000 demonstrantů v rámci celonárodních protestů, které vyvolal záměr vlády zvýšit věk odchodu do důchodu z 62 let na 64 let. Odborová centrála CGT tvrdí, že demonstrantů bylo 400 000.

Francouzi mají chodit do důchodu v 64 letech

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám