Hlavní obsah

Situace s požáry v Řecku se zlepšila, nejtěžší je na třech místech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace s požáry v Řecku se výrazně zlepšila. Informovaly o tom v sobotu dopoledne podle agentury AMNA řecké úřady. Nejvážnější je i nadále situace u řeky Evros na severovýchodě země, kde zasahují i hasiči vyslaní z Česka. Proti výskytu nových ohnisek bojují hasiči i u národního parku Parnitha u Atén. Podle agentury AFP požáry v posledních dnech zasáhly ve velké míře „zelené plíce“ Řecka a obnova po nich nebude jednoduchá.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Řecké požáry

Článek

Nejaktivnější jsou stále požáry u řeky Evros, která tvoří hranici s Tureckem. Tam se podařilo dostat pod kontrolu požár u vesnice Dadia, kde pomáhají i čeští hasiči.

„Pozemní tým českých hasičů zůstává od svého příjezdu v nasazení v terénu kolem vesnice Dadia a jejím širším okolí. Daný úsek se podařilo hasičům po dvoudenní práci udržet v bezpečí, což potvrdil i sobotní ranní průzkum,“ popsala v sobotu odpoledne aktivity českých hasičů v oblasti mluvčí Martina Götzová. Pokud bude situace i dál příznivá, rozhodne se podle ní v neděli o případném přesunu českého týmu na jiné místo.

Řečtí hasiči dále zasahují u národního parku Parnitha u Atén. I v sobotu tam hasí nová ohniska požáru, která se objevují především na jižním svahu tohoto pohoří. Působí tam na 260 hasičů.

Bojíme se, ale hasit musíme, řekl řecký dobrovolník reportérovi Novinek. V akci jsou už i Češi

Evropa

Podle úřadů byli v sobotu zatčeni dva muži, kteří jsou podezřelí z úmyslného zakládání požárů, napsala agentura AP. Jeden z nich na ostrově Euboia, druhý v oblasti Larisa ve středním Řecku. „Někteří žháři zakládají požáry a ohrožují tím lesy, majetek a především lidské životy. To, co se děje, je nejen nepřijatelné, ale zavrženíhodné a trestné,“ řekl v sobotu ministr pro klimatickou krizi a civilní ochranu Vasilis Kikilias.

Oba zmíněné požáry podle agentury AFP zasáhly „zelené plíce“ Řecka. Ohně na severozápadě země poničily plochu přes 770 kilometrů čtverečních, informovala unijní služba Copernicus. Dodala, že se jedná o nejrozsáhlejší požár na území Evropské unie za poslední roky. Velká část zničeného území přitom připadá na národní park Dadia, který je znám především pro přítomnost dravých ptáků. Zasažena byla i nejchráněnější část parku.

„Ekologické škody po tomto požáru budou nevypočitatelné,“ obává se starosta města Sufli Panajotis Kalakikos. S tím souhlasí i ekoložka Dora Skartsisová. „Les se obnoví, ale potřebuje k tomu čas,“ uvedla. Poukázala přitom na jeden les v oblasti, který zasáhl požár v roce 2011. Pod 12 letech se podařilo ho obnovit a nyní znovu shořel.

Také pohoří Parnitha je částečně chráněným národním parkem. Oblast byla vyhledávanou destinací obyvatel Atén a podle ekologa Miltose Gletsose představovala pro Atéňany „první kontakt s volnou přírodou“. Pohoří navíc postihly ničivé požáry již v minulosti, například v roce 2007. I zde se ochránci přírody obávají, že po náročné obnově les znovu lehne popelem za deset či 15 let. Podle ředitele řecké odnože Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Dimitrise Karavelllase se jedná o snahu, které se podobá „mýtu o Sisyfovi“. „Musíme zastavit tento koloběh a starat se o naše lesy,“ řekl agentuře AFP.

Jsou to dobří muži, říká na adresu českých hasičů jeden z řeckých policistů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám