Hlavní obsah

Síť proruských sabotérů v Polsku tvořili amatéři, nábor probíhal na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi lidmi, kteří měli na polském území vykolejit vlaky se zbraněmi pro Ukrajinu či monitorovat pohyb zbraňových konvojů, byli i prorusky smýšlející Ukrajinci z Donbasu. Navzdory rozbití sabotérské sítě může Moskvě akce přinést úspěch v podobě protiukrajinských nálad v Polsku.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ukrajinský voják na tanku Leopard 1A5. Ilustrační snímek

Článek

Na začátku byl nevinně vypadající inzerát poptávající pracovníky na vylepování plakátů. Po úvodním „proklepnutí“ kandidátů ale přišly náročnější úkoly i mnohem vyšší odměna. Zájemci měli nejprve sledovat vozidla, která přes polské území převážejí zbraně určené pro Ukrajinu, a posléze je ničit. Na konci měly být vykolejené vlaky a kamiony vhozené do povětří.

Nad skupinou sabotérů spadla klec již v březnu, když bylo zadrženo devět lidí, nyní však vycházejí na povrch podrobnosti. Deník The Washington Post (WP) s odvoláním na zdroje z polských, amerických a ukrajinských bezpečnostních zdrojů uvádí, že mezi „sabotéry“ byli vesměs mladí, až velmi mladí lidé bez předchozích zkušeností s podobnými akcemi. Většinu skupiny (zatím bylo zadrženo 15 lidí) tvořili etničtí Ukrajinci, převážně z východu země, kde část obyvatelstva zastává proruské postoje.

Přes Polsko prochází podle odhadu německého Kiel Institutu asi 80 procent celkové západní pomoci pro ukrajinskou armádu. Zbraňové systémy se do země dostávají skrze letiště či námořní přístavy a poté se přes ukrajinskou hranici dopravují po zemi. Cílem akce bylo tento proud narušit a zpomalit a tím získat pro ruské jednotky na frontě výhodu.

Rozbili jsme ruskou špionážní skupinu, oznámilo Polsko

Zahraniční

Moskva nemohla tratit

Kdo celou akci organizoval, není dosud jasné. Stejně tak je otázkou, proč zadavatel chtěl využít na relativně složité úkoly zcela nezkušené lidi a nenasadil zkušené zpravodajce. Polské orgány sice nepochybují o tom, že stopy vedou do Ruska, důkazy o tom ale zatím nepřišly.

WP poznamenává, že i přes rozbití skupiny a nenaplnění jejích cílů Moskva (pokud akci skutečně organizovala) nic neztratila, naopak. Přítomnost etnických Ukrajinců mezi sabotéry může v Polsku, logisticky klíčové zemi pro dodávky zbraní, posílit protiukrajinské nálady a zvýšit tlak na vládu, aby nebyla ke Kyjevu tak vstřícná jako doposud.

Ruský špion dostal na Slovensku podmínku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám