Hlavní obsah

Rozbili jsme ruskou špionážní skupinu, oznámilo Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská kontrarozvědka rozbila ruskou špionážní skupinu, která shromažďovala informace o dodávkách vojenského vybavení na Ukrajinu, řekl ve čtvrtek polský ministr vnitra Mariusz Kaminski.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr vnitra Mariusz Kaminski

Článek

„Kontrarozvědka zatkla devět lidí podezřelých z práce pro ruskou tajnou službu,“ řekl ministr vnitra. Šest podezřelých bylo předběžně obviněno ze špionáže a účasti na organizované zločinecké skupině. Další tři jsou stále vyslýcháni.

„Podezřelí prováděli špionážní činnost proti Polsku a připravovali sabotáže pro ruské zpravodajské služby,“ uvedl Kaminski.

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak již dříve uvedl, že „celá síť byla demontována“. „Není pochyb o tom, že žijeme v době, kdy se Rusko rozhodlo obnovit své impérium. Vždy to byla hrozba pro Polsko, bez ohledu na to, zda bylo bílé, rudé, nebo nyní Putinovo,“ zdůraznil ministr obrany.

Vojáka, který se přiznal k vraždě civilisty, ruský soud odsoudil za lež

Válka na Ukrajině

Ministr Kaminski řekl, že úkolem skupiny byl „průzkum, sledování a dokumentace přepravy zbraní na Ukrajinu“. „Podezřelí také připravovali sabotáže, které měly paralyzovat dodávky vojenského vybavení, zbraní a ukrajinské pomoci,“ dodal. Agenti zabavili elektronická zařízení a GPS vysílače, které měly být instalovány ve vlacích převážejících pomoc na Ukrajinu.

Soukromá polská rozhlasová stanice RMF uvedla s odkazem na svůj zdroj informací, že se jednalo o úseky železnic v Podkarpatském vojvodství – zejména v blízkosti letiště v Jasionce, u Rzeszowa. Letiště je hlavním tranzitním bodem pro západní zbraně a munici pro Ukrajinu.

Podezřelí byli zatčeni poté, co byly na důležitých železničních trasách a uzlech objeveny skryté kamery, které zaznamenávají a přenášejí údaje o dopravě.

Polsko posílá Ukrajině čtyři stíhačky MiG-29

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám