Hlavní obsah

Šestice mužů zadržených v Berlíně kvůli přípravě útoku na půlmaratón je na svobodě

Berlín

Šestice mužů ve věku 18 až 21 let, kteří byli v neděli zadrženi v souvislosti přípravou teroristického útoku na berlínský půlmaratón, je opět na svobodě, napsal to server týdeníku Focus. Během prohlídek jejich bytů policie nenalezla žádné podezřelé věci, ať už zbraně, nebo výbušniny, uvedla rozhlasová a televizní stanice RBB s odkazem na informace policejního mluvčího.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jeden ze šestice mužů, kteří byli v neděli zadrženi v Berlíně.

Článek

Policie zadržela šestici také mobilní telefony a počítače, ty bude ještě zkoumat. Agentura DPA napsala, že jeden ze zadržených byl „hrozbou“. Tedy člověk, o němž se policie domnívá, že je bezpečnostním rizikem.

Berlínská policie označuje zásah za preventivní opatření. Úřady podle listu Tagesspiegel skupinu dva týdny sledovaly, zasáhly také kvůli tomu, že zadržení měli mít v minulosti kontakt s atentátníkem Anisem Amrim, který v prosinci 2016 na vánočním trhu v Berlíně zabil 12 lidí.

Zahraniční zpravodajské služby navíc zachytily zprávy o plánování útoku na berlínský půlmaratón, který se konal v neděli. Konkrétní důkazy ale k dispozici nebyly. Bezpečnostní síly přesto v neděli zasáhly. [celá zpráva]

Přispěly k tomu sobotní události v západoněmeckém městě Münster, kde řidič najel dodávkou do davu a následně spáchal sebevraždu. Důvody jeho činu jsou zatím neznámé. [celá zpráva]

Politici zásah berlínské policie schvalují. „V Německu máme stále napjatou bezpečnostní situaci. Musíme počítat s tím, že útok může přijít kdykoliv,“ řekl ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) a dodal: „Za těchto okolností je jen správné, že jsou bezpečnostní síly pozorné a neponechávají nic náhodě.“  S ministrem souhlasí i berlínský senátor Andreas Geisel (SPD): „Rozhodnutí bylo absolutně správné. Jde o bezpečnost občanů i návštěvníků tohoto města."

Reklama

Výběr článků

Načítám