Hlavní obsah

Separatisté v Doněcku a Luhansku jednají o spojení

Doněck

Vedoucí představitelé vzbouřeneckých proruských skupin v Doněcké a Luhanské oblasti předběžně jednají o spojení svých „lidových republik“. Oznámila to v úterý ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na tiskovou službu doněckých povstalců.

Foto: Reuters

Proruští separatisté zabarikádovaní před budovou místní samosprávy v Doněcku

Článek

Jednání zahájili na základě výsledků nedělních referend o nezávislosti, v nichž se většina lidí vyjádřila pro samostatnost. Umožňují separatistům rozhodovat o budoucím uspořádání.

Možnost spojení s Luhanskou oblastí v pondělí připustil předseda doněcké „vlády“ Denis Pušilin. Zároveň ale oznámil, že Doněcká lidová republika” hodlá požádat Moskvu o připojení k Rusku, i když dopoledne se objevily zprávy, že to už neplánuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Luhanská oblast se zatím s takovou žádostí na Moskvu neobrátila.

Oblasti Doněcká a Luhanská leží v průmyslovém Donbasu, kde žije přes osm miliónů lidí hovořících většinou rusky. Zaměstnáni jsou v dolech a ve velkých strojírenských a hutnických závodech, jejichž produkce směřuje na ruský trh.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Slavjansku se ozývala minometná palba

Čerstvě vyhlášená nezávislá Doněcká republika v úterý pokračovala v razantních krocích, které mají utvrdit její status. Už v pondělí oznámila utvoření armády.

V úterý vedení nezávislé lidové republiky vyhlásilo sankce vůči Evropské unii a USA a sestavilo seznam nežádoucích osob. V čele seznamu jsou prezident USA Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová a unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová.

Strach z přerušeného zásobování

Doněcký starosta Oleksandr Lukjašenko vyjádřil obavy, že poslední kroky ohrožují už tak špatné zásobování. „Jsou tu obavy ohledně dodávek,“ řekl zpravodajskému webu OstroV, protože na silnicích jsou zátarasy. Připomněl nedávný incident, kdy separatisté zastavovali vozidla dopravující pneumatiky pro trolejbusy z Dněpropetrovsku do Doněcku, zabavovali je a pak z nich stavěli barikády.

Dodal, že si myslí, že většina lidí, kteří hlasovali v referendu, si ve skutečnosti neuvědomovala, o čem přesně hlasují a že šlo především o vyjádření protestu proti současné kyjevské vládě. Dodal, že se Kyjev musí hlouběji podívat na to, co se děje v Donbasu.

Vyjádřil také přesvědčení, že po referendech separatisté složí zbraně, čemuž ale poslední dění neodpovídá. Ve Slavjansku vyhlásili válku ukrajinským silám a v noci tam ostřelovali jejich pozice minometnými granáty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám