Hlavní obsah

Separatisté na Ukrajině varují před „fašistickou hydrou řízenou USA”

Luhansk

S žádostí o okamžitou pomoc v boji s fašismem na východě Ukrajiny se ve čtvrtek na světové společenství obrátilo vedení povstaleckých separatistických lidových republik v Doněcké a Luhanské oblasti. Autoři výzvy zveřejněné na stránkách luhanských povstalců radikálně vypjatými formulacemi varují, že konfrontace na Ukrajině může vést k nové světové válce.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Zakrvácená ikona na střepech ze zničeného kamazu

Článek

„Po sedmdesáti letech hnědý mor znovu zvedá hlavu,” tvrdí výzva. Varuje, že „fašistická hydra živená a řízená Spojenými státy” se nezastaví před ničím.

Podle výzvy zveřejněné jménem donbaského lidu hrozí obyvatelům „lidových republik” zničení ze strany nacistů a fašistů využívaných nynějším ukrajinským režimem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Náboj a krev na místě bojů o doněcké letiště

„Nynější státní moc má v úmyslu spolu s USA provést totální pacifikaci naší země a nebude přitom šetřit ženy ani děti. Tento fašistický scénář se má realizovat v nejbližší době. Pevně doufáme, že světové společenství na naši žádost o pomoc odpoví,” uvádí se ve výzvě.

Dokument se odvolává na vítězství Sovětského svazu ve druhé světové válce a zdůrazňuje, že východoukrajinští vzbouřenci jsou připraveni hájit svou vlast se zbraní v ruce i nyní.

Foto: Max Vetrov, ČTK/AP

separatisté míří do bojů.

Povstalci svou výzvu zveřejnili v době soustředěného útoku ukrajinské armády na jejich hlavní bojová postavení. Počátkem týdne zahájila armáda protipovstaleckou operaci v Doněcku poté, co se separatisté pokusili ovládnout místní mezinárodní letiště. [celá zpráva]

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Separatisté v Doněcku staví barikádu z pneumatik

V noci na čtvrtek zaútočila na pozice vzbouřenců v Luhansku a během dne pak zesílila ofenzivu proti separatistům ve Slavjansku a Kramatorsku. [celá zpráva]

Jediným zločinem vzbouřenců je podle dokumentu odhodlání postavit se „nenávistné politice samozvanců z Kyjeva”.

Reklama

Výběr článků

Načítám