Hlavní obsah

Šéfka německé diplomacie přijela do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková přicestovala do Kyjeva na svou čtvrtou návštěvu od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu loni v únoru, informovala v pondělí agentura DPA. Baerbocková po svém příjezdu slíbila Ukrajině další podporu na její cestě do Evropské unie, ale také trvala na dalších reformách, zejména v boji proti korupci.

Foto: Profimedia.cz

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková

Článek

Návštěva je zamýšlena jako projev solidarity týden před Valným shromážděním OSN v New Yorku, dodala ministryně.

Ukrajina brání „veškerou naši svobodu“, zdůraznila politička Zelených. Přislíbila, že se Kyjev může na Berlín spolehnout, a to i ohledně podpory na ukrajinské cestě do EU.

Ukrajina má postavení kandidátské země EU od loňského června. Evropská komise tehdy definovala sedm priorit pro reformy, z nichž některé považuje za splněné. Nová zpráva o pokroku Ukrajiny se od EK očekává příští měsíc, poznamenala DPA.

Baerbocková podle ní naléhala na větší úsilí v boji proti korupci. Řekla, že výsledky Kyjeva v reformě soudnictví a mediálních zákonů jsou již působivé. Stále ale existují mezery ohledně uplatňování zákona namířeného proti vlivu oligarchů a v boji proti korupci, upozornila. Nicméně také EU podle ministryně musí rychle pracovat na přípravě na „rozmístění více židlí u stolu“.

Ukrajinci jsou z G20 zklamaní. Prohlášení lídrů opravili červenou tužkou

Válka na Ukrajině

Na pozadí pokračujících ruských útoků proti ukrajinské infrastruktuře a dodávkám energií Baerbocková uvedla, že je záhodno propojit energetickou síť s Ukrajinou ještě těsněji.

Kritizovala Rusko rovněž za to, že nejenže zabíjí děti svými bombami, ale také je podle ní unáší z dětských domovů a škol, aby je deportovalo do převýchovných táborů či dalo k adopci v Rusku. Za srdcervoucí označila zprávy o „extrémním vymývání mozků ruskými úřady s cílem zničit jakékoli mosty mezi dětmi a jejich rodinami a vlastí“.

Německo podporuje ty organizace a úřady, které „poskytují traumatizovaným dětem bezpečný domov“, uvedla šéfka německé diplomacie a zdůraznila, že tyto zločiny se musí řešit. „Úplně prvním krokem k míru od (ruského prezidenta Vladimira) Putina je nechat tyto děti, aby se vrátily domů,“ uvedla. Téma by mělo hrát důležitou roli i během VS OSN.

Baerbocková naposledy byla na Ukrajině v lednu, kdy jako první členka německé vlády od začátku války navštívila Charkov na východě Ukrajiny, blízko ruských hranic. Předtím byla v Kyjevě od vypuknutí války v únoru 2022 dvakrát - v polovině května 2022 jako první členka kabinetu a v polovině loňského září.

Ukrajina už dostala první tanky Leopard 1

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám