Hlavní obsah

Ukrajina už dostala první tanky Leopard 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina obdržela prvních deset tanků Leopard 1 od Dánska, Nizozemska a Německa, uvedla v pátek agentura Unian s odvoláním na oznámení velitelství dánských ozbrojených sil. To ohlásilo, že další tanky už jsou na cestě. Verze tanku Leopard 1 je starší než verze 2. Těch už Ukrajina dostala několik desítek kusů.

Foto: Reuters

Padesát použitých tanků Leopard 1 koupila od belgického majitele německá Rheinmetall

Článek

Dodané tanky „se teď mohou stát součástí ofenzívy, ve které pokračují ukrajinské síly“, uvedlo velitelství a dodalo, že dánští instruktoři se podílejí na výcviku ukrajinských tankistů v Německu.

„Dánsko společně s Německem dodává Ukrajině skoro stovku tanků,“ připomněl dánský ministr obrany Troels Poulsen a vyjádřil přesvědčení, že darované zbraně posílí Ukrajince při obraně jejich vlasti.

Tanky Leopard 1 pochází z dob studené války mezi Západem a Sovětským svazem; číslovku 1 dostaly až po zrodu jejich modernějšího nástupce Leopard 2, který byl v desítkách kusů dodán na Ukrajinu již dříve. Snímky provázející dánské prohlášení zachycují nejmodernější variantu tanku Leopard 1A5. Nizozemsko, Dánsko a Německo by těchto tanků měly dodat celkem 111.

Velký přehled tanků, které se střetnou na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Minulý měsíc se v tisku objevily zprávy, že německá zbrojovka Rheinmetall zakoupila v Belgii 50 starších tanků Leopard 1, z nichž zhruba 30 po modernizaci pošle na Ukrajinu. Společnost odmítla informaci o nákupu komentovat, k záležitosti se nevyjádřila ani německá vláda.

Ukrajina už do protiofenzivy nasadila 71 tanků Leopard 2, které od evropských zemí dostala. Ke konci srpna jich v bojích ztratila pět. Dalších deset bylo poškozeno, po opravě se ale opět zapojí do bojů.

Ukrajina využila i asi 450 tanků T-72, které dodaly například Polsko nebo Česko.

Ukrajina za čtvrt roku protiofenzivy ztratila pouze pět tanků Leopard 2

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám