Hlavní obsah

Seehofer žádá vyhoštění násilných žadatelů o azyl

Právo, DPA, ČTK, nek

Německý ministr vnitra Horst Seehofer ve středu vyzval k vyhoštění všech žadatelů o azyl, kteří se dopouštějí násilných trestných činů. Reagoval tak na útoky skupiny mladých Afghánců, Syřanů a Íránců, kteří o víkendu napadali kolemjdoucí v bavorském Ambergu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

„Pokud žadatelé o azyl páchají násilné trestné činy, musí naši zemi opustit,“ zdůraznil Seehofer. „Události v Ambergu mě velmi rozrušily. Jsou to násilné excesy, které nemůžeme trpět!“ dodal. Pokud nebudou k efektivnímu vyhošťování násilníků stačit současné zákony, hodlá Seehofer navrhnout jejich zpřísnění.

Řádění čtyř opilých mladíků ve věku 17 až 19 let v Ambergu si vyžádalo zranění dvanácti lidí. [celá zpráva] Všichni útočníci jsou už ve vazbě. K jejich okamžitému vyhoštění vyzvala i protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD). Katrin Ebnerová-Steinerová, místopředsedkyně bavorské odnože strany, prohlásila, že mladíci svým chováním pozbyli jakéhokoli práva se v Německu dál dožadovat azylu. „Domácí obyvatelstvo musí být před takovými lidmi, kteří údajně hledají ochranu, samo naléhavě chráněno,“ zdůraznila.

Ti čtyři pachatelé by se měli na svobodu podívat až v okamžiku, kdy vstoupí na půdu své vlasti.
Rainer Wendt, šéf policejního odborového svazu DPolG

Kritické hlasy vyvolal případ z Ambergu také v řadách policie. „Je to hluboké pohrdání naším státem a lidmi, kteří u nás žijí. Ti čtyři pachatelé by se měli na svobodu podívat až v okamžiku, kdy vstoupí na půdu své vlasti,“ zdůraznil Rainer Wendt, šéf policejního odborového svazu DPolG.

Ve vazbě skončil také Němec, který během silvestrovské noci ve městech Bottrop a Essen najížděl autem do cizinců a zranil podle posledních informací osm lidí, z toho jednoho těžce. Dosavadní zprávy hovořily o pěti zraněných. Padesátiletý muž útočil zřejmě z nenávisti k cizincům. [celá zpráva]

„Ten muž měl jasný úmysl zabíjet cizince,“ řekl Herbert Reul, ministr vnitra spolkové země Severního Porýní-Vestfálska. Tímto směrem se vyšetřování policie, která veřejnost žádá o zaslání videí z míst činů, ubírá i nadále. Podle serveru Spiegel Online podezřelý policii řekl, že příliš mnoho cizinců považuje za problém pro Německo, který chtěl vyřešit. Web také uvedl, že muž zřejmě trpí schizofrenií. Policie zatím nemá informace o tom, že by měl kontakty na pravicové extremisty.

Foto: Sam Clack, ČTK/AP

Policisté museli muže držet společně.

Útočník z Manchesteru je prý psychicky narušený

Vazebně stíhán je i pětadvacetiletý mladík, který na Silvestra pobodal tři lidi na nádraží v severoanglickém Manchesteru. Policie se domnívá, že trpí psychickou poruchou. Vyšetřil ho lékař, který vyjádřil pochybnosti o mužově psychickém zdraví. Policie nevyloučila terorismus. [celá zpráva]

Muž pobodal kuchyňským nožem tři lidi – muže, ženu a policistu. Muž a žena, oba ve věku mezi 50 a 60 lety, zůstávají v nemocnici. Policistu, jenž utrpěl zranění na rameni, po ošetření z nemocnice propustili. Podle svědků útočník křičel „Alláh“ a „Ať žije chalífát“.

Policie se nedomnívá, že by se kromě něj na útoku podílel ještě někdo další. Zjištění toho, zda měl muž komplice, nicméně zůstává jedním z hlavních cílů vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám