Hlavní obsah

Seehofer: EU by měla přerušit přístupové rozhovory s Ankarou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie by za současné situace měla přinejmenším pozastavit přístupové rozhovory s Tureckem, je přesvědčen šéf Křesťanskosociální unie (CSU) a bavorský premiér Horst Seehofer. Řekl to v pátek na sjezdu své strany v Mnichově. Vztahy Berlína a Ankary jsou po poslední vlně zatýkání v Turecku opět velmi napjaté a německá diplomacie si v pátek dokonce předvolala zástupce tureckého velvyslanectví.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

Turecko tento týden zatklo více než desítku novinářů a členů vedení deníku Cumhuriyet a také přes deset poslanců prokurdské strany, na což reagovali pobouřeně představitelé Německa i dalších západních zemí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naopak Německo označil za ráj pro teroristy. [celá zpráva]

Ani po několika měsících sporů se tak nezdá, že by Berlín a Ankara měly blíže k jejich urovnání. Svědčí o tom i skutečnost, že když chtěl v pátek německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier od turecké strany vysvětlení, nemohl ho podat velvyslanec, který byl už před několika měsíci z Berlína povolán na konzultace.

Seehofer v pátek vyjádřil přesvědčení, že země, která chce znovu zavést trest smrti a prakticky každodenně zatýká politiky a novináře, nemůže dostat bezvízový styk s EU, o který usiluje. Zároveň se vyslovil pro pozastavení přístupových rozhovorů Unie s Tureckem. Ty chce zastavit i spolková vláda, pokud bude turecký parlament hlasovat o znovuzavedení trestu smrti, což nedávno avizoval Erdogan.

Proti odděleným bazénům či rušení vepřového

O Turecku a jeho působení v Německu se zmiňuje i usnesení varující před vzestupem politického islámu, které v pátek CSU přijala. V 16stránkovém dokumentu se píše mimo jiné o tom, že žádné jiné ideologické hnutí nepřineslo v posledních desetiletích tolik násilí, ničení a destabilizace.

Usnesení, které nemá být zaměřené proti islámu jako náboženství, také konstatuje, že CSU bude proti politickému islámu odhodlaně bojovat na všech úrovních. Konkrétně se bavorská strana staví za široký zákaz oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku či úzký průhled pro oči, nebo za prověření v Německu působících imámů.

Strana je také proti tomu, aby ve veřejných bazénech byly oddělené hodiny pro muslimy, nebo aby se v jídelnách škol a školek přestávalo vydávat vepřové maso. Ani přejmenovávání vánočních trhů na zimní není CSU po vůli.

Reklama

Výběr článků

Načítám