Hlavní obsah

Seděl za Brežněva, sedí i za Putina. Disidenta Skobova zatkli za zprávy na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský vyšetřovací výbor, který je často přirovnáván k americké FBI, v noci na čtvrtek zatkl bývalého sovětského disidenta Alexandra Skobova kvůli jeho aktivitě na sociálních sítích. Skobova opakovaně soudila už sovětská justice, mezi lety 1978 až 1988 jej nechala dvakrát zavřít na psychiatrii za protisovětskou agitaci.

Foto: Facebook Alexander Skobov

Alexandr Skobov, repro FB Alexander Skobov

Článek

Pro publicistu si komando přišlo do bytu k lidskoprávnímu aktivistovi Julijovi Rybakovi a jeho ženě, učitelce a bioložce Jekatěrině Molostvovové, informuje zpravodajský portál Meduza.

Za „schvalování terorismu“ mu hrozí až sedm let za mřížemi. Důvodem mají být podle telegramového účtu Podděržka politzekov. Memorial jeho příspěvky na sociální síti z října 2022 týkající se výbuchu na Krymském mostě. Jejich znění ale zdroj neuvádí.

Skobov bojuje proti válce na Ukrajině a tvrdě kritizuje ruské vedení, odmítá tak ale činit ze zahraničí. V loňském rozhovoru pro web Cholod disident uvedl, že navzdory oprávněným obavám ze zatčení ze země neodjede, podle svých slov se snažil dokázat, že „ne každému lze zacpat pusu“.

Už v březnu 2024 jej ruské úřady označily za zahraničního agenta, podle ministerstva spravedlnosti „šířil nepravdivé informace“ o rozhodnutí státních orgánů, vystupoval proti válce, „přirovnával Ruskou federaci k teroristické organizaci“ a coby „cizí agent“ vytvářel a šířil zakázané materiály, uvedl portál OVD-Info.

Za komentář na pět let za mříže

Obvinění kvůli videokomentáři exploze na Krymském mostě si loni v červenci již vyslechl šéfredaktor politického internetového časopisu Rabkor Boris Kagarlickij. Tomu letos v únoru ruský soud zrušil peněžitý trest a poslal ho za „schvalování terorismu“ na pět let za mříže.

K odsouzení Kagarlického došlo na základě „psychologicko-lingvistické analýzy, která shledala, že se obviněný ztotožňoval s ideologií exploze s cílem diskreditovat orgány státní moci“, citovala ze soudního rozhodnutí ruskojazyčná Deutsche Welle.

Chci mír, žádal kněz v Rusku. Dostal tři roky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám