Hlavní obsah

Chci mír, žádal kněz v Rusku. Dostal tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke třem rokům vězení za šíření „falešných informací“ o ruské armádě byl v Petrohradě ve středu odsouzen pravoslavný kněz Ioann Kurmojarov. Zatčen byl kvůli videu s názvem „Kdo půjde do pekla a kdo do ráje“, v němž kritizoval ruskou invazi na Ukrajině. I tam se dříve – v tomto případě coby kritik vojenských operací proti separatistům – dostal do křížku se zákonem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsem duchovní, vždy jsem byl pro mír, aby lidé žili v míru a harmonii,“ řekl podle webu OVD-info Kurmojarov během nynějšího procesu.

Hájil se i tím, že na Ukrajině je veden jako osoba ohrožující státní bezpečnost.

Od ruského vězení ho to nezachránilo, soud ale při vynášení verdiktu vzal jako polehčující okolnost, že se duchovní „přiznal“, napsal ruskojazyčný web Nastojaščeje vremja financovaný Američany. Prokuratura požadovala sedmiletý trest.

„Požehnaní jsou mírotvorci. Mírotvorci. Chápete, v čem je problém? Ti, kdo rozpoutali agresi, nepřijdou do nebe,“ kritizoval duchovní ruský útok na Ukrajinu ve videu, které na server YouTube nahrál loni v březnu.

V červnu téhož roku byl pak Kurmojarov zatčen ve svém domě. Při prohlídce mu zabavili mobilní telefon, notebook a tablet, stejně jako jeho sutanu, dvě ikony a dřevěný kříž, referoval tehdy zpravodajský web Meduza.

Na Ukrajině jen pokuta

Kurmojarov žil až do roku 2018 vcelku poklidným životem duchovního Pravoslavné církve Ukrajiny ve Vinnycké oblasti. Do Ruska odešel poté, co byl na Ukrajině krátce zatčen a vyslýchán policií i tajnou službou SBU.

Coby kritik vojenského zásahu proti proruským separatistům na Donbasu totiž propagoval tehdy již zakázanou svatojiřskou stuhu spjatou s ruskou armádou. Nakonec vyvázl jen s drobnou pokutou, která v přepočtu činila zhruba dva tisíce korun.

V nové vlasti narazil ještě před svým loňským zatčením. Ruská pravoslavná církev, k níž vystudovaný teolog „přestoupil“, jej ze svých řad vyloučila v roce 2020, když jako „pohanský“ kritizoval monumentální chrám Kristova vzkříšení v Kubince poblíž Moskvy. Ten slouží jako katedrála ruských ozbrojených sil.

Moskvanka upekla dort s nápisem Ne válce. Policie ji zatkla za diskreditaci armády

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám