Hlavní obsah

Evropa se pokusí dohodnout o Iráku

Novinky, Rostislav Matulík, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Společný postup k řešení situace v Iráku se pokusí během sobotního summitu v Berlíně nalézt nejvyšší představitelé Británie, Francie a Německa Tony Blair, Jacques Chirac a Gerhard Schröder. Bude to jejich vůbec první společné setkání od války v Iráku.

Foto: Jiří Štaffa
Článek

V úterý o tom informovalo německé ministerstvo zahraničí s tím, že cílem schůzky je sladit protichůdné zahraničněpolitické postoje, které se zformovaly v uplynulých měsících.

Zatímco Británie vystupovala jako nejbližší spojenec USA, Francie a Německo s válkou nesouhlasily, což vedlo k značnému ochlazení ve vztazích v rámci EU. Mluvčí britského premiéra nicméně uvedl, že státníci již dosáhli shody ohledně potřebnosti neformálního setkání.

Francie veto nepoužije

Zpráva o uspořádání summitu přišla nedlouho poté, co Paříž naznačila smířlivější postoj k návrhům USA k Iráku a uvedla, že je nehodlá v OSN vetovat. Francouzská iniciativa, kterou předložil v pondělí večer francouzský velvyslanec v USA Jean-David Levitte, počítá s tím, že jakýkoli přesun pravomocí v Bagdádu do rukou Iráčanů by měl být v prvním období jen symbolický.

Velvyslanec jasně sdělil, že jeho země je odhodlaná postupovat pružně a vstřícně v přípravě návrhu rezoluce, kterou začátkem měsíce předložily USA a která počítá s vysláním mezinárodních sil do Iráku pod americkým velením a kalendářem pro obnovení irácké svrchovanosti.

Paříž hodlá pomoci řešit irácký problém

Jednání pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN o návrhu podle pozorovatelů naráželo především na spor mezi USA a Francií. Paříž požadovala předání moci irácké vládě do měsíce, vypracování ústavy do konce roku a uspořádání svobodných a všeobecných voleb do jara 2004. To USA označily za unáhlené. Levitte však nyní ujistil, že Francie je odhodlaná pomoci USA a Británii vyřešit irácký problém.

Irák opět na zasedání OPEC

Irák v úterý oznámil, že se poprvé od svržení Saddáma Husajna a obsazení americkými vojsky zúčastní jako plnoprávný člen nadcházejícího zasedání ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve Vídni. Delegaci by měl vést irácký ministr ropného průmyslu Ibráhím Bahr Ulúm. Od jarní války se Irák účastnil konferencí OPEC jen jako pozorovatel.

Svatá místa bude hlídat speciální policie

Irácká prozatímní vládní rada rovněž rozhodla vytvořit bezpečnostní síly, které budou v celém Iráku chránit posvátná a kultovní místa. Tento krok je reakcí na pumový atentát, při kterém koncem srpna zahynul vůdce Nejvyššího shromáždění islámské revoluce v Iráku (SCIRI) ajatolláh Muhammad Bakr Hakím a další desítky věřících u mešity v Nadžafu.

Anketa

Najdou zastánci protichůdných postojů vůči Iráku o víkendu společnou řeč?
ano, Evropa sjednotí postoj k iráckému problému
76,7 %
ne, bude to jen zbytečný pokus
23,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Výběr článků

Načítám