Hlavní obsah

Scholz ohlásil novou politiku Německa vůči Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý kancléř Olaf Scholz v předvečer své cesty do Pekingu ohlásil novou politiku vůči Číně. Ve středečním článku pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že Německo by se mělo zbavit jednostranných závislostí na komunistické zemi, zároveň by však nemělo zpřetrhat s Čínou dosavadní hospodářské vztahy. Nutnost změny německého přístupu k Pekingu zdůvodnil kancléř změnami uvnitř Číny samotné.

Foto: Lisi Niesner, Reuters
Článek

Scholz se kvůli svému postoji k Číně v posledních dnech dostal pod tlak svých partnerů ve vládní koalici. Majetkový vstup čínské státní rejdařské společnosti Cosco do terminálu v hamburském přístavu prosadil přes odpor několika svých ministrů. Zelená ministryně zahraničí Annalena Baerbocková mu v úterý připomněla, aby v Číně dodržoval koaliční smlouvu. V ní se vládní strany, kterými jsou kromě Scholzových sociálních demokratů (SDP) a Zelených též svobodní demokraté (FDP), dohodly na vypracování nové strategie pro Čínu, kterou současně označily za „systémového soupeře“.

Zatímco Spojené státy dlouhodobě zastávají vůči autoritářské vládě v Pekingu tvrdý postoj, Německo, jež je s Čínou hospodářsky silně provázáno, se pod vedením někdejší kancléřky Angely Merkelové rozhodlo pro pragmatismus a spolupráci, připomíná agentura DPA.

Scholz jako vyměněný. Slíbil Ukrajině vzdušnou podporu, zbraně i výcvik celé brigády

Válka na Ukrajině

Scholz v článku pro FAZ poprvé vysvětluje, jak si novou strategii pro Čínu představuje: Ekonomické vztahy by sice neměly být zpřetrhány, zároveň je ale nutné omezit jednostranné závislosti na Číně. „Tam, kde vznikla nebezpečná závislost – například v případě důležitých surovin, některých vzácných zemin nebo některých technologií budoucnosti – naše firmy nyní právem rozšiřují své dodavatelské řetězce. Podporujeme je v tom, například prostřednictvím nových surovinových partnerství,“ napsal.

Kancléř odlétá do Pekingu ve čtvrtek. Strávit by tam měl pouhých 11 hodin, během nichž se sejde s prezidentem Si Ťin-pchingem. Scholz bude prvním předsedou západní vlády, který bude jednat s čínským prezidentem po jeho nedávném znovuzvolení do čela strany.

Právě výsledky sjezdu Komunistické strany Číny, který se konal před čtrnácti dny a na němž Si Ťin-pching upevnil svou pozici nezpochybnitelného lídra země, kancléř zdůvodnil nutnost přehodnocení německého postoje vůči Číně. „Dnešní Čína už není stejná jako před pěti nebo deseti lety,“ uvedl Scholz s tím, že země se čím dál silněji vrací k marxismu-leninismu. Snaha o stabilitu komunistického systému a „národní autonomii“ bude podle něj pro čínské vedení stále důležitější. „Je jasné, že pokud se Čína změní, musí se změnit i naše vztahy s ní,“ dodal kancléř.

Scholz také uvedl, že při jednání s čínským vedením nechce vynechat ani „obtížná témata“. „Mezi ně patří dodržování občanských a politických svobod a práv etnických menšin, například v provincii Sin-ťiang,“ poznamenal. Úřad OSN pro lidská práva viní čínské vedení z útlaku převážně muslimských Ujgurů v této západní čínské provincii; vláda v Pekingu kritiku odmítá.

Analytik: Čína netlačí na ukončení války. Nepřeje si vítězství Západu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám