Hlavní obsah

Schengen je ohrožen, varoval Tusk. Unie dá na řešení migrační krize další miliardy

Brusel

Předseda evropské rady Donald Tusk před středečním mimořádným summitem k uprchlické krizi varoval, že je v sázce budoucnost schengenského prostoru. Klíčové je podle něj získat kontrolu nad vnějšími hranicemi EU. Na summitu se budou rozdělovat další prostředky na zvládání náporu migrantů. Podporu získají orgány EU, jako je Frontex chránící hranice, i země, z nichž lidé utíkají.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Předseda evropské rady Donald Tusk odpovídá novinářům.

Článek

Podle Tuska je potřeba okamžité pomoci migrací zasaženým hraničním zemím osmadvacítky a posílení ochrany vnějších hranic unie prostřednictvím těchto agentur. Otřel se i o německou kancléřku Angelu Merkelovou, když řekl, že do Evropy v budoucnu bude proudit více uprchlíků, „speciálně, když cítí, že jsou do Evropy pozváni”.

Tusk, který v minulých dnech navštívil Blízký východ, varoval, že války v Sýrii a v Iráku brzo neskončí. Uvedl, že uvnitř Sýrie je v pohybu osm miliónů lidí a do okolních států uprchly další přibližně čtyři milióny. Podle něj to znamená, že Turecko a Jordánsko čekají samy pomoc od Evropy, než aby uvažovaly, jak mohou pomoci EU.

Z dostupných informací před zasedáním je zřejmé, že Unie míní hlavně dávat další peníze na řešení uprchlické krize.

Rozdělí se další miliardy

„Od začátku krize v květnu Evropská komise obrátila každý kámen, abychom v evropském rozpočtu našli prostředky,” poznamenal předseda EK Jean-Claude Juncker. Dostupné peníze se tak ze 4,6 miliardy eur (přes 124 miliard Kč) vyšplhaly na 9,5 miliardy (přes 256 miliard Kč).

Evropská exekutiva příští týden navrhne vyčlenit v letošním rozpočtu dalších 100 miliónů eur (asi 2,7 miliardy Kč) na pomoc postiženým členským zemím.

Dosavadní podpora ve výši 73 miliónů eur (téměř dvě miliardy Kč) už totiž byla vyčerpána. O 1,3 miliónu eur (asi 35 miliónů Kč) navrhuje komise zvýšit letošní financování Frontexu, Europolu a Evropskému podpůrnému azylovému úřadu (EASO). Měly by přijmout další zaměstnance. V příštím roce mají tyto agentury dostat o 600 miliónů eur více (přes 16 miliard Kč).

Dále se navrhuje pro příští rok zvýšit podpory programů OSN, které pomáhají se zásobováním uprchlických táborů na Blízkém východě. Vzrůst by měly i prostředky na evropskou humanitární pomoc a více peněz by mělo jít podporu uprchlíků ze Sýrie, kteří jsou v táborech v oblasti.

Na podporu afrických zemí by měl být ustaven zvláštní fond, kde by pro začátek mělo být 1,8 miliardy eur (přes 21,5 miliardy Kč).

Dodatečné prostředky na řešení migrační krize

100 miliónů dolarů dostanou nejpostiženější země nad rámec vyčerpaných 73 miliónů.

Agentury Frontex, Europol a EASO získají letos navíc 1,3 miliónu eur na personální posílení Frontexu o 60 osob, EASO a Europolu po 30 osobách. Dodatečných 600 miliónů eur dostanou pro příští rok.

Zvýšení humanitární pomoci na pokrytí základních potřeb uprchlíků o 300 miliónů eur.

Poskytnutí dalších 300 miliónů eur na pomoc třetím zemím, které hostí uprchlíky ze Sýrie. Spolu s přesunem dalších prostředků to umožní v této fázi získat na podporu uprchlíků v oblasti Blízkého východu přes 500 miliónů eur. Příspěvky členských zemí by měly tuto částku dorovnat na celkovou jednu miliardu eur.

 EU je připravena mobilizovat až miliardu eur podpory pro Turecko a 17 miliónů pro Srbsko a Makedonii.

 Na pomoc Africe se ustaví fond se základním kapitálem 1,8 miliardy eur.

Členské země EU by měly zvýšit své příspěvky Světovému potravinovému programu (WFP) OSN na úroveň roku 2014, neboť některé je od té doby snížily, třeba až o 99 procent;

Evropská komise zvýší krizovou humanitární pomoc o 200 milionů eur ještě v letošním roce pro WFP. pro Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a další mezinárodní organizace.

ČTK

Posílit je podle komise také třeba spolupráci se třetími zeměmi, včetně tranzitních států na balkánské trase uprchlíků, se zeměmi původu migrantů a také s mezinárodními organizacemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám