Hlavní obsah

Sarkozyho prověřují kvůli fotbalovému mistrovství v Kataru i prodeji ve Veolii

– Paříž

Francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho znovu prověřuje policie. Má totiž podezření, že Sarkozy profitoval z udělení pořadatelství mistrovství světa ve fotbale v roce 2022 Kataru i z prodeje fotbalového klubu Paris Saint-Germain a podílu ve společnosti Veolia, která působí i v ČR, katarské státní investiční firmě. Zdroj blízký vyšetřování to řekl britskému deníku The Daily Telegraph.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Francouzští vyšetřovatelé mají podezření, že Sarkozy, který už u soudu čelí obvinění z nezákonného financování své kampaně a je také podezřelý z přijetí podezřelých peněz od někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, vzal úplatek, když hlasitě prosazoval, aby se světový šampionát uskutečnil právě v Kataru. Ten není zrovna fotbalovým národem a podle kritiků tam panují přílišná vedra na to, aby se tam mohl sehrát vrcholný turnaj.

Pozdvižení okolo udělení pořadatelství Kataru přispělo také k pádu šéfa fotbalové asociace Seppa Blattera, který byl obviněn z korupce a jemuž Fifa vystavila šestiletý zákaz působení.

Fanoušek Saint-Germain

Sarkozy však podle vyšetřovatelů nemusel Kataru pomáhat jen s kandidaturou před šampionátem v roce 2022, ale také s prodejem klubu Paris Saint-Germain Katařanům v roce 2010. Pařížský klub je jedním z nejbohatších na světě a nyní se postaral o senzaci, když za rekordních 222 miliónů eur (téměř šest miliard korun) koupil z Barcelony brazilského útočníka Neymara. Sarkozy je fanouškem klubu a držitelem sezónních permanentek. Zástupce jednoho z bývalých vlastníků Colony Capital Sébastien Bazin je navíc podle britského Daily Mailu už od 90. let Sarkozyho přítelem.

Ve stejný rok, kdy došlo k prodeji fotbalového PSG, koupil katarský státní investiční fond Qatari Diar také pětiprocentní podíl ve francouzské společnosti Veolia, která podniká hlavně v oblasti vodního hospodářství, ale i v energetice a dopravě. Veolia působí nadnárodně včetně České republiky, kde zajišťuje dodávky a distribuci pitné vody a čištění odpadních vod. Rovněž u prodeje podílu ve Veolii mohl Sarkozy sehrát významnou roli a přilepšit si. Vyšetřovatelé se podle Daily Telegraphu domnívají, že při prodeji se „bokem ztratilo“ 182 miliónů eur (4,7 miliardy korun).

Sarkozyho právník Thierry Herzog nařčení odmítl.

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron před svým zvolením v dubnu Francouzům sliboval, že zastaví další prodej francouzského majetku Katařanům.

Reklama

Související články

Sarkozy stane před soudem

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy půjde před soud pro obvinění z nelegálního financování předvolební prezidentské kampaně z roku 2012, po níž ve...

Výběr článků

Načítám