Hlavní obsah

Sarkozy po prohraných volbách přestavěl vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí jednal s premiérem Françoisem Fillonem o drtivé porážce jejich strany v nedělních krajských volbách. Fillon odmítl podat demisi, ale s prezidentem se dohodl na přestavění vlády.

Foto: Phillipe Woyazer, Reuters

Francouzský premiér Francois Fillon přiznal vinu za porážku ve volbách.

Článek

Po sečtení 97 procent hlasů získala opoziční Socialistická strana a její političtí spojenci celostátně 54 procent hlasů, zatímco Sarkozyho konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) za jejími výsledky značně pokulhával s 35,3 procenta hlasů. Socialisté a jejich spojenci budou stát v čele 21 z 22 krajů, UMP bude vládnout jen v Alsasku.

"Výsledek potvrzuje úspěch levicových soupisek. Nedokázali jsme přesvědčit. Je to pro vládní většinu zklamání. Přijímám svou část odpovědnosti," řekl premiér Fillon.

Ministerské šachy

Ve volbách neuspěl žádný z 20 ministrů a státních tajemníků, kteří v nich kandidovali. Mezi těmi, kdo neuspěli a ztratí ministerské křeslo, je ministr práce Xavier Darcos, jehož na tomto obtížném postu vystřídá dosavadní ministr financí Eric Woerth, jenž má okamžitě začít pracovat na reformě důchodového systému. Novým šéfem financí se stane osobnost blízká bývalému Sarkozyho stranickému rivalovi a exprezidentovi Jacquesu Chirakovi, François Baroin, který má za úkol snížit rekordní státní deficit.

Sarkozy pustil nově do vlády i spolupracovníka svého hlavní nepřítele v řadách pravice Dominiqua de Villepina. A to poslance Georgese Trona, který bude ministrem pro státní správu. Villepin přitom uvažuje o vytvoření vlastní strany, se kterou by bojoval v příštích prezidentských volbách proti Sarkozymu. Hlavně jmenování Trona ukazuje podle komentářů na prezidentovu snahu spojit všechny pravicové proudy.

Drtivá porážka oslabuje Sarkozyho šance na znovuzvolení v roce 2012.

Nedělního hlasování, v němž se rozhodovalo o obsazení 1880 křesel v regionálních správách, se účastnilo 51 procent ze 45 miliónů registrovaných voličů. To je zhruba o 10 procent méně než v předchozích krajských volbách v roce 2004.

Krajně pravicová Národní Fronta (FN) obdržela celostátně 9,5 procenta hlasů, přičemž se druhého kola účastnila jen ve 12 krajích. Její vůdce Jean-Marie Le Pen ve svém volebním okrsku na jihu Francie získal dokonce asi 25 procent. Komentáře to označují za návrat FN na politické výsluní.

Reklama

Související články

Levice uštědřila Sarkozymu těžkou porážku

Dosud nejtěžší porážku od nástupu k moci v roce 2007 utrpěl francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho Svaz pro lidové hnutí (UMP) v nedělním prvním kole...

Výběr článků

Načítám