Hlavní obsah

Saab představil nový gripen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linköping

Ve švédském Linköpingu byl ve středu představen stíhací letoun nové generace Gripen E. Oproti předchozím verzím má nová stíhačka vylepšený systém avioniky, tedy elektrických a elektronických přístrojů, může nést více zbraní a doletět dále díky silnějšímu motoru a možnosti nést větší objem paliva, oznámil výrobce, švédská společnost Saab.

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrný záznam výroby nového Gripenu EVideo: saabevent.tv

 
Článek

Představení nového gripenu se zúčastnili mimo jiné švédský ministr obrany a velitelé švédského a brazilského letectva.

Foto: cumulus.gothia.se

Gripen E

"Státy potřebují moderní protivzdušnou obranu pro uchování své národní suverenity. Náklady na ni však ve srovnání s ostatními výdaji ve společnosti musí být přiměřené. Proto Saab vyvinul pro Gripen E takové konstrukční a výrobní metody, aby došlo k současnému nárůstu schopností a poklesu nákladů," uvedl generální ředitel Saabu Håkan Buskhe.

Foto: cumulus.gothia.se

Gripen E

Foto: cumulus.gothia.se

Gripen E

Gripeny v současnosti využívá pět zemí: kromě České republiky, která má pronajato 14 letounů, je to také Švédsko, Jihoafrická republika, Maďarsko a Thajsko.

Foto: cumulus.gothia.se

Gripen E

Foto: cumulus.gothia.se

Gripen E

Gripeny objednala také Brazílie a předběžně si je vybralo Slovensko. Gripen příští generace začne Saab dodávat Švédsku a Brazílii v roce 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám