Hlavní obsah

S Džihádistou Johnem jsem musel tančit tango, líčí rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Maskovaný vrah z videí Islámského státu, který si pro svůj britský původ vysloužil přezdívku Džihádista John, se neprojevoval jen jako bezcitný fanatik, ale také jako zvrácený cynik. Alespoň podle čerstvého svědectví dánského fotografa, který strávil v zajetí IS víc než rok a teprve teď se rozhodl promluvit.

Foto: Profimedia.cz

Džihádista John, jehož média identifikovala jako Brita kuvajtského původu Mohammeda Emwaziho.

Článek

„Zvedl mě a donutil tancovat tango. Jen já s Johnem. Tancoval jsem se skloněnou hlavou, protože jsem se bál, že mě zmlátí. Tahal mě po celém vězení, najednou ho to přestalo bavit, tak mě pustil na zem, začal mě kopat a mlátit. Skončilo to výhrůžkami, že mi kleštěmi utrhnou nos a podobně,“ popsal v rozhovoru pro dánskou stanici DR šestadvacetiletý Daniel Rye.

V syrském zajetí byl Rye od května 2013 do června 2014. Setkal se mimo jiné i s americkým novinářem Jamesem Foleyem, kterému Džihádista John před kamerou uřízl hlavu jako prvnímu. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát ukázal nový způsob poprav: Zajatce odpálil bombami ukrytými v zemi

Mladý Dán svůj příběh může vyprávět jen proto, že si jeho rodina mohla dovolit zaplatit  Islámskému státu vysoké výkupné. Daniel Rye se o Foleym rozhovořil. V zajetí se podle něj choval slušně do poslední chvíle, a to i ve chvílích, kdy mezi vězni rostla agrese kvůli sporům o to málo potravin, které jim věznitelé předhazovali.

Když byl Daniel Rye dva týdny před vraždou Jamese Foleyho propuštěn, pronesl ven jeho dopis adresovaný nejbližším.

„Bylo to strašné. Byl to posmrtný dopis, poslední vůle určená rodině. Kdybych na to měl myslet každý den, dávno bych se zhroutil,“ svěřil se dále dánský fotograf.

Jako z Mechanického pomeranče

Média Džihádistu Johna identifikovala jako Mohammeda Emwaziho. Jeho rodina pochází z Kuvajtu, Emwazii však od šesti let vyrůstal ve Velké Británii. Radikalizoval se tedy až v Londýně, kde získal vzdělání a měl i slušné zázemí.

To však jeho příklonu k nejradikálnějšímu výkladu islámu nezabránilo. Na svědomí má vraždy celé řady západních rukojmích. Hlavy jim přitom uřezával obyčejným nožem, a to až s hrozivě mrazivým klidem.

„Při svých sadistických praktikách se oddával téměř stejně zvrhlému humoru, jaký byl k vidění v Mechanickém pomeranči. Jde jen o další ukázku toho, jak chorobně pokrouceně vnímá Islámský stát lidské bytosti,“ řekl CNN autor knihy ISIS: Uvnitř armády teroru Michael Weiss.

Foto: SITE Intel Group via Reuters TV, Reuters

Snímek z vraždy Brita Davida Hainese

Od posledního zveřejněného videa v lednu letošního roku jako by se po Džihádistovi Johnovi slehla zem. Podle bývalého agenta CIA Aki Peritze to nemusí nutně znamenat, že upadl v nemilost svých spolubojovníků, ale například to, že Islámskému státu prostě došli rukojmí.

Související témata

Foto: Stringer/Files , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Foto: ČTK/AP

Islámský stát ničí asyrské památky v Mosulu.

„Pokud bude zajat další člověk ze Západu, počítejte raději s tím, že na videu Džihádista John znovu bude,“ předpovídá Peritz.

Reklama

Související články

Rusové zmařili teroristický útok na Sibiři

Ruské bezpečnostní síly zmařily plánovaný atentát přívrženců Islámského státu na sibiřskou mešitu, oznámil ve čtvrtek v Moskvě mluvčí ruských vyšetřovatelů...

Výběr článků

Načítám