Hlavní obsah

S dodávkami leopardů na Ukrajinu nebudeme čekat na souhlas Německa, zopakovali Poláci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jablonski v pátek zopakoval, že je země ochotná dodat tanky německé výroby Leopard 2 i bez souhlasu německé vlády. Ve čtvrtek to už řekl polský premiér Mateusz Morawiecki.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Polská posádka tanku Leopard 2A4

Článek

Na dotaz moderátora rozhlasové stanice RMF FM, zda je vláda ochotna skutečně podniknout nestandardní akci a poslat leopardy na Ukrajinu, i pokud bude Berlín proti, Jablonski odpověděl. „Myslím, že když je tu tak silný odpor, budeme připraveni podniknout i tak nestandardní akci, ale nepředjímejme skutečnosti.“

Jablonski tak potvrdil čtvrteční vyjádření Morawieckého, který pohrozil dodáním tanků i v případě, že Německo nedá souhlas k jejich reexportu: „Souhlas je tady druhotný, buď získáme tento souhlas rychle, nebo uděláme, co sami potřebujeme.“

Německo se sice účastnilo jednání v Tallinu, je jmenováno v deklaraci, ovšem nepřislíbilo žádnou další konkrétní pomoc. Polsko při výčtu své pomoci, zahrnující protiletadlová děla S-60 s municí a pokračování dodávek samohybných houfnic ráže 155 mm Krab s municí, uvedlo, že je navíc připraveno dodat rotu tanků Leopard 2, až se ustaví širší koalice dárců těchto tanků.

Německo dělá drahoty. K povolení vývozu leopardů na Ukrajinu si klade podmínky

Válka na Ukrajině

Německo je pod tlakem leopardí koalice, aby umožnilo dodávky tanků na Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám