Hlavní obsah

Ruští vojáci za úplatek nemusí jít do útoku, vyplývá ze svědectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ruských jednotkách bojujících na Ukrajině funguje propracovaný systém úplatků, za něž si vojáci mohou „zařídit“ dovolenou, rotaci či potvrzení o zranění. Za to vojákovi náleží „státní kompenzace“. Koupit si lze také možnost neúčastnit se útoku na nepřátelské pozice. Tvrdí to ruský nezávislý list Novaja Gazeta Europe.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci na předměstí Mariupolu (březen 2022)

Článek

List se odvolává na svědectví matky bývalého ruského vězně naverbovaného do jednotky Štorm Z a ruského důstojníka z motostřeleckých vojsk.

Bývalý vězeň, který šel do války letos v dubnu z trestanecké kolonie, své matce ve zprávě zaslané z fronty prozradil, že jeho oddíl se díky „mnohamilionovým“ úplatkům, na něž se skládají vojáci, nehýbe ze současných pozic a bojů se neúčastní. Matka podle listu tuto hlasovou zprávu poskytla novinářům.

„Jasně že je to všechno z našich peněz. Dokonce ani chlapi, kteří mají platební karty (na něž ministerstvo obrany posílá vězňům na frontu žold – pozn. red.), peníze prakticky nevidí, protože je musí pořád dávat na úplatky, dárky zas..ným generálům a šéfům,“ řekl bývalý vězeň.

Ten „bojuje“ v jednom z oddílů Štorm Z, jejichž řady plní právě trestanci nebo vojáci, kteří porušili disciplínu a zařazení do takového oddílu je pro ně trestem.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci rozmístění v Doněcké oblasti

Zároveň si ale bývalý vězeň své matce stěžuje, že si on i jeho spolubojovníci musí sami kupovat generátory, benzin i vojenské vybavení.

„Čím vyšší šarže, tím vyšší úplatek, to dá rozum. A když do odjezdu zbývá je pár dní, neváháš, chce se ti tak nějak víc žít,“ vysvětlil. „Takže své životy jsme si koupili,“ uzavřel.

Důstojník prozradil ceník

Informace o celém systému úplatků potvrdil listu také důstojník motostřeleckých vojsk, který si z pochopitelných důvodů přál zůstat v anonymitě.

Přiznal, že za „příslušnou cenu byl schopen poskytnout určité služby“. Podle něj si vojáci mohou například v závislosti na své hodnosti za 10 000 (222 000 korun) až 50 000 dolarů (přes 1,1 milionu korun) koupit potvrzení o „zranění z boje vyžadujícím hospitalizaci“. V takovém případě náleží vojákovi od státu kompenzace ve výši tří milionů rublů (750 000 korun), takže část úplatku se „vrátí“.

Dovolená podle důstojníka stojí 5000 dolarů (111 000 korun) až 10 000 dolarů (222 000 korun), ale tato „služba“ není pro důstojníky. Za přesun z jednoho úseku fronty na druhý či předčasnou rotaci, která znamená dočasné umístění v zázemí, platí mužstvo obvykle od 500 dolarů (přes 11 000 korun) do 3000 dolarů (bezmála 67 000 korun).

Rebelie v Rusku: Manželky mobilizovaných už si neberou servítky, vytočilo je vykoupení kanibala

Evropa

Korupce fungovala podle ředitele lidskoprávní organizace Graždanin. Armija. Pravo (Občan. Armáda. Právo) Sergeje Krivenka v ruské armádě i před válkou. Úplatky se tehdy dávaly, aby se branci „ze zdravotních důvodů“ vyhnuli povinné vojenské službě či aby vojáci mohli jet na dovolenou.

„Někdy také vedení dávalo nižším důstojníkům prémie, pod podmínkou, že se podělí,“ řekl. Teď jsou ale úplatky podle něj často jedinou možností, jak mohou vojáci ochránit své zdraví a životy.

Lavrov trvá na pokračování bojů, aby Ukrajina nemohla dozbrojit

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám