Hlavní obsah

Rebelie v Rusku: Manželky mobilizovaných už si neberou servítky, vytočilo je vykoupení kanibala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželky a partnerky Rusů mobilizovaných do bojů na Ukrajině požadují v petici jejich návrat domů a ostře kritizují ruské úřady i ruského prezidenta Vladimira Putina. S odvoláním na manifest žen vojáků a související petici o tom informoval portál Meduza.

Foto: Profimedia.cz

Manželky a příbuzní mobilizovaných vojáků protestují v Moskvě. Snímek z 8. listopadu 2023

Článek

„Vyj***li s námi a s vámi taky vyj***u,“ stojí mimo jiné v nově zveřejněném manifestu, který nešetří ostrou kritikou. „Pamatujeme si, jak prezident sliboval, že rezervisté nebudou povoláni, že úkoly speciální vojenské operace budou plnit pouze dobrovolníci z řad profesionálů. Ale potom naše milované odvezli na Ukrajinu. Ukázalo se, že sliby byly plané,“ uvádí také manifest.

Kanibal je doma, otcové ne

Text zveřejnil kanál Puť domoj (Cesta domů) na sociální síti Telegram, který sdružuje manželky a partnerky mobilizovaných vojáků. Kanál podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vznikl asi před dvěma měsíci a má asi 15 tisíc odběratelů. Podle internetového magazínu 7×7, který některé z žen vyzpovídal, jde o manželky mobilizovaných z různých ruských regionů, které se rozhodly své aktivity koordinovat.

Foto: Profimedia.cz

Policisté během ojedinělého listopadového protestu manželek mobilizovaných v Moskvě

Ruský kanibal má na frontě odslouženo. Jede domů

Válka na Ukrajině

Ženy ve zveřejněném textu mimo jiné kritizují i omilostňování ruských trestanců, kteří se zúčastnili bojů na Ukrajině. Poukazují přitom na nedávno medializovaný případ muže, který získal milost poté, co byl odsouzen za rituální vraždy spojené s požitím části těl obětí.

„Je ironické, že ženy brečí samy doma, děti rostou bez otců a mnohé z nich už jsou sirotci. A satanistický kanibal, který se po prvním pobytu ve vězení ukázal jako recidivista, byl přitom po půlroce osvobozen, protože během speciální vojenské operace vykoupil své masové vraždy,“ uvedly autorky manifestu.

Foto: Profimedia.cz

Protest manželek a příbuzných mobilizovaných vojáků v Moskvě

Související petice požaduje ukončení časově neomezené mobilizace. Její autorky a autoři uvádějí, že jim nejde o destabilizaci politické situace v zemi.

„Přesvědčujte, slibujte, plaťte“

Ženy podle Rádia Svoboda usilovaly i o veřejná shromáždění, včetně akce v Moskvě, ale úřady to vždy zamítly. Pouze v Novosibirsku jim povolily uspořádat setkání za zavřenými dveřmi v budově tamního Paláce kultury. Několik manželek mobilizovaných vojáků v ulicích ruských měst i tak protestovalo, těchto malých akcí se však účastnily spíše jednotky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Protest manželek a příbuzných mobilizovaných vojáků v Moskvě

Vicegubernátoři ruských regionů už dostali pokyn, aby s ženami mobilizovaných vojáků „byli v kontaktu, sledovali jejich problémy a snažili se je řešit“, napsal ruský list Kommersant. Ten dodal, že v souvislosti s prezidentskými volbami v příštím roce byli představitelé regionů také instruováni, že ruská společnost nyní nepotřebuje žádnou „politickou show“.

Zdroj z jedné z regionálních správ řekl webu The Insider, že gubernátoři dostali za úkol zastavit venkovní protesty „za každou cenu“. „Přesvědčujte, slibujte, plaťte. Cokoli, pokud to nepůjde do ulic, v jakémkoli počtu, klidně i 50 lidí,“ dodal zdroj.

Celoruská tragédie aneb Osud mobilizovaných po roce

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám