Hlavní obsah

Belgie dá pět miliard na munici pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgie oznámila, že dá 200 milionů eur (5 miliard korun) na nákup munice pro Ukrajinu. Připojí se tak k české inciativě, jejímž cílem je pořízení 800 000 dělostřeleckých granátů ráže 155 a 122 milimetrů, informoval web listu Ukrajinska pravda.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a belgický premiér Alexander de Croo před jednáním v Kyjevě 24. února 2024.

Článek

Belgický premiér Alexander de Croo oznámil, že jeho země se bude podílet na financování české iniciativy, aby podpořila ukrajinskou armádu, „jak jen to bude možné“.

„Nikdy se to nemůže vyrovnat obětem, které Ukrajina každý den přináší. Ale můžeme dát prezidentu (Volodymyru) Zelenskému, co žádá – více zbraní, aby se jeho země mohla bránit ruskému agresorovi,“ řekl podle Ukrajinské pravdy premiér.

Český předseda vlády Petr Fiala po summitu o Ukrajině v Paříži oznámil, že českou iniciativu na mimoevropský nákup granátů pro Ukrajinu může podpořit až 15 zemí. Nizozemsko ještě na summitu přislíbilo 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun). České ministerstvo obrany následně uvedlo, že koordinuje úsilí a zajistilo předběžné závazky z Kanady a Dánska a dalších zemí, které si nepřejí být identifikovány.

Ukrajina dostala zatím jen 30 procent slíbené munice, postěžoval si Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Myšlenku nakoupit ve třetích zemích stovky tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu bránící se ruské invazi poprvé veřejně oznámil český prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Podle Pavla má Česko možnost v nejmenovaných zemích mimo EU nakoupit až půl milionu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů a 300 000 kusů ráže 122 milimetrů.

Britský list Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun). České úřady částku nepotvrdily ani neuvedly, z jakých zemí má ČR dotyčnou munici možnost nakoupit.

Fiala: K nákupu munice pro Ukrajinu se může připojit až 15 zemí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám