Hlavní obsah

Ruští poslanci souhlasí s Putinem, Medveděv bude dál premiérem

– Moskva

Dolní komora ruského parlamentu v úterý podle očekávání vyslovila souhlas s tím, aby se předsedou nové vlády stal dosavadní premiér Dmitrij Medveděv. Státní duma tak vyšla vstříc návrhu prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin s premiérem Dmitrijem Medveděvem. Dvojice, která znovu povede Rusko.

Článek

Medveděvovo setrvání v čele kabinetu duma schválila především díky hlasům vládní strany Jednotné Rusko, která má v zákonodárném sboru pohodlnou většinu. Pro jmenování Medveděva premiérem hlasovalo 374 ze 433 poslanců. Proti jich bylo 56.

Ruská vláda v pondělí po Putinově inauguraci, kdy byl šéf Kremlu oficiálně počtvrté jmenován do úřadu, v souladu s ústavou podala demisi. [celá zpráva]

U kormidla až do roku 2024

Nynější mandát mu skončí v roce 2024. Vysokou oblibu ruského prezidenta potvrdil průzkum ruské společnosti VCIOM. Podle něj je s prací Putina spokojeno 82 procent oslovených. [celá zpráva]

Podle sociologů za velkou oblibu může působení prezidenta v posledních čtyřech letech. Právě v roce 2014 Rusko anektovalo Krym. O rok později začala ruská vojska podporovat syrského prezidenta Bašára Asada. V posledních čtyřech letech bylo s jeho prací nespokojeno jen 11 až 13 procent oslovených.

Reklama

Výběr článků

Načítám