Hlavní obsah

Putin zahájil čtvrtý mandát, je s ním spokojeno 82 procent Rusů

– Moskva • Aktualizováno

Vladimir Putin se stal počtvrté ruským prezidentem. V Kremlu složil v pondělí prezidentskou přísahu a pronesl projev. Nynější mandát mu skončí v roce 2024. Vysokou oblibu ruského prezidenta potvrdil průzkum ruské společnosti VCIOM. Podle něj je s prací Putina spokojeno 82 procent oslovených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin složil prezidentskou přísahuVideo: Reuters

 
Článek

Putin v inauguračním projevu mluvil o své zodpovědnosti: „Stávaje se prezidentem Ruska, jasně si uvědomuju svou kolosální odpovědnost před každým z vás, před celou naší mnohonárodnostní zemí, před zemí velkých vítězství a úspěchů, před tisíciletou historií Ruska a našimi předky.“ Dodal, že jejich odvaha a neutuchající práce i jednota a vztah k rodné zemi jsou příkladem oddaností otčině.

„Považuji za svou povinnost a smysl celého svého života udělat všechno pro Rusko, pro jeho současnost i budoucnost – mírovou a prosperující –, pro blahobyt v každé ruské rodině,“ řekl Putin, „ujišťuji vás, že cílem mého života a práce bude jako dříve služba lidem a vlasti. To je pro mě nade vše.“

Prezident také poděkoval Rusům, že mu dali hlas, a ocenil jejich soudržnost, která podle něj ukazuje, že je možné mnoho změnit k lepšímu: „Ještě jednou vám chci poděkovat, poděkovat za míru upřímné podpory, kterou jste mi vy, občané Ruska, dali najevo ve volbách.“

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin přichází na inauguraci

Podle něj velikost podpory představuje „ohromný politický kapitál a nadějnou morální podporu“. „V této podpoře je víra a naděje, že Rusko bude nadále sílit a lidé se budou mít lépe,“ řekl také. Velikost podpory je podle něho důležitá při upevnění ruských pozic na mezinárodním fóru.

Oblibu Putina prokázal průzkum

„Práci prezidenta nyní oceňuje 82 procent Rusů, ukázaly dotazy z 2. a 3. května,“ uvedl VCIOM. Více ho oceňovaly ženy, starší lidé, vesničané, ale také lidé s dobrým materiálním zabezpečením.

Podle sociologů za velkou oblibu může působení prezidenta v posledních čtyřech letech. Právě v roce 2014 Rusko anektovalo Krym. O rok později začala ruská vojska podporovat syrského prezidenta Bašára Asada. V posledních čtyřech letech bylo s jeho prací nespokojeno jen 11 až 13 procent oslovených.

Foto: Sputnik, Reuters

Hosté přicházejí na inauguraci Putina

V březnových volbách získal Putin 76,7 procenta hlasů, když ho volilo 56,43 miliónu lidí, připomněla agentura TASS. Putin kandidoval jako nezávislý a získal  nejvíce hlasů ze všech čtyř voleb, v nichž zvítězil.

Když byl Putin zvolen v roce 2000 poprvé, tak získal 52,94 procenta hlasů od 39,7 miliónu lidí, už v roce 2004 při druhém zvolení pro něj hlasovalo 71,3 procenta voličů, tedy 49,56 miliónu lidí.

V roce 2012 získal 63,6 procenta hlasů od 45,6 miliónu voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám