Hlavní obsah

Putin rozhodl: Na premiéra opět navrhne Medveděva

Moskva
Aktualizováno

Vladimir Putin, který v pondělí v Andrejevském sále Kremlu složil prezidentskou přísahu pro další funkční období, do funkce předsedy nové vlády doporučil dosavadního premiéra Dmitrije Medveděva.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin s premiérem Dmitrijem Medveděvem

Článek

Ruská vláda v pondělí po Putinově inauguraci v souladu s ústavou podala demisi. Předpokládá se, že o prezidentově návrhu na šéfa kabinetu bude Státní duma (dolní komora parlamentu) jednat už na svém úterním zasedání.

Vládní strana Jednotné Rusko, která má v parlamentu většinu, již dříve ujistila, že prezidentův návrh sněmovna podpoří.

Putin byl znovuzvolen do nejvyšší funkce v březnových prezidentských volbách, v nichž získal přes 76 procent hlasů. Zemi de facto vládne již více než 18 let – ať už jako prezident či jako premiér.

„Považuji za svou povinnost a za smysl svého života dělat vše pro Rusko, pro jeho přítomnost a budoucnost,” uvedl Putin v inauguračním projevu zaměřeném prakticky výhradně na vnitropolitická témata. „Učiním vše, abych posílil moc, prosperitu a slávu Ruska,” dodal.

Většina Rusů pětašedesátiletého Putina podporuje. Jeho příznivci oceňují především stabilitu země, vítají připojení ukrajinského Krymu k Rusku, které vyvolalo rozhořčení a protiruské sankce západních zemí, či operace ruské armády v Sýrii na podporu tamního prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám