Hlavní obsah

Rusové zařadili na seznam nejhledanějších lidí aktivistku žijící v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské úřady zařadily na seznam nejvíce hledaných osob ruskou novinářku a protiválečnou aktivistku Alexandru Garmažapovovou. Ta žije v Praze. Kdyby se vrátila do vlasti, hrozilo by jí okamžité uvěznění.

Foto: Novinky

Václavské náměstí v Praze

Článek

„Lidi, už několik dní vím, že jsem hledaná. Neposílejte mi o tom články. Holt jsem šlápla na kuří oko,“ napsala Garmažapovová ve svém posledním příspěvku na Facebooku.

Podle informací Garmažapovová založila organizaci pomáhající ruským vojákům a odvedencům opustit armádu a vrátit se do Ruska. Ruské ministerstvo vnitra neuvedlo žádné konkrétní obvinění, které proti novinářce vzneslo.

Aktivistka, která publikuje v médiích, nicméně uvedla, že mohla být obviněna a zařazena na seznam hledaných osob na základě údajného porušení ruského zákona zakazujícího šíření „falešných“ informací o ruské armádě.

Tento trestný čin se v ruském právu objevil krátce po ruské invazi na Ukrajinu a umožňuje úřadům zavřít až na 15 let za mříže kohokoliv, kdo podává informace o počínání ruských vojsk, které odporují oficiální ruské verzi událostí. V samém Rusku byly podle tohoto ustanovení už uvězněni dva opoziční politici.

Úvodní fotku na svém profilu na Facebooku má novinářka vyfocenou na pražském náměstí I. P. Pavlova a to, že se zdržuje v českém hlavním městě, na profilu také potvrzuje. Uvádí, že v Praze žije.

Rusko tvrdí, že rodina ministra Kravcova nevlastní nic v Karlových Varech. Bydlí tam přitom jeho rodiče

Evropa

Garmažapovová je zakladatelkou nadace Svobodné Burjatsko. Z tohoto kraje mezi Bajkalem a Mongolskem pochází neproporčně mnoho vojáků zařazených do ruských invazních sil na Ukrajině. Nadace Garmažapovové vojákům pomáhala ukončit kontrakt s armádou a vrátit se domů.

Z Burjatska se Garmažapovová přestěhovala se do Petrohradu, kde pracovala jako novinářka pro web Fontanka. Psala také do opozičního listu Novaja Gazeta či spolupracovala s rozhlasovou stanicí Echo Moskvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám