Hlavní obsah

Proč nemůžete dostat chřipku z vakcíny proti ní

Novinky, Dana Sokolová

S přicházejícím podzimem stále více lékařů apeluje především na chronicky nemocné jedince, aby se nechali očkovat proti chřipce a minimalizovali tak rizika spjatá s kombinací chřipky a koronaviru. Mnozí lidé to ale odmítají s tím, že nikdy chřipku neměli anebo alespoň tak těžký průběh, dokud se proti ní nenechali naočkovat. Lékaři proto vysvětlují, jak se věci skutečně mají.

Foto: Profimedia.cz

K očkování proti chřipce je většina Čechů skeptická.

Článek

K očkování proti chřipce je většina Čechů skeptická. Každý rok se nechá očkovat z rizikové skupiny (nad 65 let) jen kolem 20 % lidí a celkově asi pouhá 4 %.

Jak zmínil v rozhovoru pro Novinky.cz vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF v Praze Martin Balík, proočkovanost je v Česku zoufale nízká, přičemž za současného stavu by mělo být očkování proti chřipce zejména u rizikové skupiny naprostou prioritou.

Jednak chřipka může mít sama o sobě naprosto devastující průběh, natož v kombinaci s onemocněním covid-19. Očkování proti chřipce má tak obzvlášť letos skutečně velký význam.

Chřipku není radno brát na lehkou váhu

Zdraví

Z vakcíny nelze onemocnět

Odborníci přitom nabádají lidi, aby se nebáli, že po očkování onemocní či u nich chřipka bude mít těžší průběh. Je to biologicky naprosto nemožné.

Vakcína je totiž vyrobena z usmrcených chřipkových virů, a to dokonce ne z celých virů, ale jen z několika proteinů, tudíž nikdo nedostává injekci kompletního viru.

Lidé jsou často přesvědčeni, že prodělali chřipku již na podzim. Ve skutečnosti v té době mezi lidmi cirkulují tzv. rinoviry (skupina virů, které způsobují záněty horních dýchacích cest, zejména rýmu), o chřipku jako takovou se tedy nejedná.

„Tyto proteiny se odebírají z povrchu usmrceného viru, jedná se tedy o skutečně nepatrné množství, které je ale naprosto dostačující k tomu, aby ožil náš imunitní systém a začal si proti viru utvářet protilátky. Množství proteinů ale nestačí k tomu, aby v našem těle došlo k obnovení tohoto viru,” vysvětluje pro deník Today William Schaffner, specialista na infekční nemoci a profesor preventivní medicíny na Vanderbiltově univerzitě v americkém Nashvillu.

Čtyřletá dívka přišla kvůli obyčejné chřipce o zrak

Děti

Pokud tedy jedinec krátce po očkování chřipkou onemocní, pak se určitě nejedná o reakci na vakcínu, ale je zřejmé, že buď měl dotyčný v sobě vir již předtím, než byl naočkován, nebo jej chytil bezprostředně po očkování, ale ve většině případů se nejedná o chřipku jako takovou, ale jiný respirační infekt.

„Lidé jsou často přesvědčeni, že prodělali chřipku již na podzim. Ve skutečnosti v té době mezi lidmi cirkulují tzv. rinoviry (skupina virů, které způsobují záněty horních dýchacích cest, zejména rýmu), o chřipku jako takovou se tedy nejedná. Lékaři tak v tomto směru hovoří o nachlazení. Nicméně i projevy nachlazení mohou být podobné projevům chřipky,” upozorňuje Michael Ison, profesor divize infekčních nemocí na Feinbergské lékařské fakultě v americkém Chicagu.

Souběh chřipky a koronaviru může dorazit i odolné, říká Maďar

Domácí

Nelze ani zapomínat na fakt, že plné účinnosti vakcína dosáhne až 2–3 týdny po očkování. Pokud se tedy jedinec v ten čas setká s viry, je možné, že se u něj objeví lehčí průběh onemocnění.

Nežádoucí účinky očkování proti chřipce

I očkování proti chřipce samozřejmě může mít určité nežádoucí účinky. Mezi ty nejčastější patří:

  • Bolest paží – pociťuje ji až 20 % očkovaných. Druhý den nicméně bolest ustává.
  • Únava, bolest hlavy – u malého procenta lidí se může objevit únava a bolest hlavy, nicméně i to samo od sebe do několika dní zcela odezní. 

Vakcína proti chřipce - pro koho je zdarma a její cena

  • ze zdravotního pojištění mají hrazené senioři nad 65 let
  • dále pacienti po splenektomii nebo po transplantaci krvetvorných buněk, pacienti, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, nebo dýchacích cest, nebo ledvin nebo diabetem,
  • a také osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.
  • V sezóně 2020–2021 se bude očkovat čtyřvalentními vakcínami. Úhrada z veřejného zdravotního pojištění je stanovena na 297,74 Kč

Reklama

Související články

Za stonání dětí mohou i emoce

Příčinou toho, že děti marodí, nemusí být jenom snížená imunita. Mohou to být i nezvládnuté emoce. Zvlášť když se ocitnou v těžké situaci. Nástup do školy je...

Výběr článků

Načítám