Hlavní obsah

Rusové ve Vovčansku zastřelili civilisty, uvedla ukrajinská prokuratura

Ruská okupační armáda a ukrajinské síly svádějí těžké pouliční boje o město Vovčansk. Od začátku ruské protiofenzivy na místě dochází i k popravám ukrajinských civilistů, tvrdí ukrajinský web Militarnyi. Nejméně dva civilisté byli podle tohoto zdroje zastřeleni 15. května. Mělo jít o ženu na invalidním vozíku a muže, uvádí tento zdroj. Informace zveřejňované válčícími stranami nelze nezávisle ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské ozbrojené složky evakuují obyvatele z Charkovské oblasti, kde ruská armáda podniká novou ofenzivu

Článek

Podle ukrajinské prokuratury se strážci zákona nejprve domnívali, že se jedná o postiženého muže, který se snaží opustit obsazenou nemocnici. Později se však ukázalo, že oběťmi ruské střelby jsou žena na invalidním vozíku (její manžel přežil) a muž, který se ke dvojici přidal, napsal Militarnyi.

„Když lidé projížděli poblíž místní nemocnice, Rusové na ně zahájili palbu. Muž, který se k páru připojil, a žena na místě zemřeli,“ uvedli v úterý vyšetřovatelé.

Ve středu ruské jednotky ve Vovčansku zaútočily na evakuační automobil ukrajinské policie, oznámil na Telegramu ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko a připojil video, na němž je zachycen zásah vozidla ze vzduchu a následná exploze. Jeden policista zahynul, druhý byl zraněn,“ popsal incident Klymenko.

„Policisté nehledě na ostřelování dál pokračují v evakuaci lidí. Zachraňují bez ohledu na ohrožení vlastního života a zdraví. Takové sebeobětování si je potřeba pamatovat navždy,“ prohlásil.

Na okupovaných územích Vovčansku se podle různých zdrojů stále nachází 100 až 200 civilistů, kterým ruští vojáci údajně neumožňují evakuaci a hrozí jim popravou, napsala ve středu agentura RBK-Ukrajina s odvoláním na tvrzení šéfa Charkovské oblastní vojenské správy Oleha Syněhubova.

Ten také uvedl, že se od začátku ruské protiofenzivy v Charkovské oblasti podařilo z okolí měst Lypci a Vovčansk evakuovat již 10 700 ukrajinských civilistů.

„Frontová linie teď prochází po řece Vovča - což je prakticky v polovině města,“ upřesnil s tím, že „boje probíhají každou minutu“. „Naši vojáci se snaží vybojovat dům po domu,“ prohlásil.

Rusové ve Vovčansku zabíjejí civilisty, kteří se odmítají nechat zajmout, tvrdí ukrajinský ministr vnitra

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám