Hlavní obsah

Rusové v paritě kupní síly předběhli Němce, hlásí Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv „na Rusko tlačí a dusí ho ze všech stran“, HDP země za loňský rok vzrostlo o více než čtyři procenta, v paritě kupní síly předehnalo Německo a je nyní první ekonomikou v Evropě a pátou ve světě. Na setkání s ruskými podnikateli na Dálném východě to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko je první ekonomikou Evropy, prohlásil Vladimir PutinVideo: AP

 
Článek

Ekonomové včetně těch ruských přitom upozorňují, že se ruská ekonomika přehřívá a táhne ji hlavně státem financovaný zbrojní průmysl.

„Dynamika vnitřní nabídky zboží a služeb zaostává za dynamikou vnitřní poptávky. Pokud se tuto trhlinu nepodaří zacelit zvýšeným dovozem, ekonomika se přehoupne do fáze přehřátí, kdy na další růst poptávky budou mnohem více reagovat ceny než výroba,“ varovali již v květnu minulého roku ve své zprávě „O čem hovoří trendy“ analytici ruské centrální banky. Poukazovali tehdy také na rostoucí inflační tlak.

Kdo je žena, která čaruje s rublem

Ekonomika

Že se neblahý trend zvrátit nepodařilo, potvrdila před necelým měsícem šéfka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová, když oznámila dlouhodobé zvýšení klíčové úrokové sazby na 16 procent.

„Prosincové údaje v porovnání s říjnovými předpoklady ukazují odklon od plánovaného vyváženého ekonomického růstu, což se projevuje sílícím cenovým tlakem,“ uvedla.

„Aby ekonomika mohla růst takovým tempem, musí zapojit prakticky veškeré zdroje. Nezaměstnanost opět rekordně klesla a činí 2,9 procenta. Roste intenzita využití pracovní síly. Výrobní závody stále častěji prodlužují pracovní dobu a zvyšují počet pracovních směn,“ informovala Nabiullinová na tiskové konferenci 15. prosince.

Foto: AP

Rusko je první ekonomikou Evropy, prohlásil Vladimir Putin

„Ekonomika je jako automobil. Když se budeme snažit jet rychleji, než jaké jsou jeho konstrukční možnosti, a stále šlapat na plyn, tak se motor dříve nebo později přehřeje. Možná pojedeme rychle, ale ne dlouho,“ vysvětlila.

„V podmínkách přehřáté ekonomiky - tedy nedostatku výrobních kapacit a pracovních sil - bude vyrobení každého jednotlivého kusu zboží pro ekonomiku čím dál tím náročnější a dražší,“ varovala šéfka ruské centrální banky.

Putin podle ruského listu Kommersant během čtvrtečního vystoupení před podnikateli na Tichomořské státní univerzitě v rozporu s předchozími vyjádřeními Nabiullinové tvrdil, že zvýšení klíčové sazby je pouze přechodné. „Jak se bude inflace stlačovat dolů, bude se měnit i klíčová úroková sazba,“ ujistil přítomné šéf Kremlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám