Hlavní obsah

Rusové spekulují o smrti vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil. Kyjev to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová popřela zprávy z ruských účtů na Telegramu, podle nichž měl v bojích na východě Ukrajiny zahynout Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil.

Foto: ČTK/AP

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj

Článek

„V ruském informačním prostoru se šíří zprávy o údajné likvidaci našich velitelů. Tento týden je to už třetí zpráva. Všichni žijí,“ uvedla Maljarová s tím, že se zpráva o smrti Zalužného cíleně šíří se záměrem „pozvednout bojového ducha ruské armády a demoralizovat ukrajinská vojska“.

Podle ruských tvrzení nebyl Zalužnyj dlouho vidět na veřejnosti. Zprávy o jeho smrti také ruské zdroje podpořily středeční informací o tom, že se na Ukrajině nesmírně populární vojenský velitel tentokrát nezúčastní zasedání vojenského výboru NATO.

O zrušení účasti informovala ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na admirála Roba Bauera, šéfa aliančního výboru. Jak napsala, důvodem je „napjatá operativní situace na frontě“.

S podobným tvrzením dříve vyrukoval Jevgenij Prigožin, šéf ruské soukromé Wagnerovy armády bojující na Ukrajině po boku ruské armády, podle nějž měl počátkem května u Bachmutu padnout velitel ukrajinských jednotek teritoriální obrany generálmajor Ihor Tancjura. Ukrajinská armáda to popřela.

PŘEHLEDNĚ: Hlavní tváře obrany Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám