Hlavní obsah

Rusové připravují havárii v chemičce na severu Krymu, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly připravují potenciální havárii chemického závodu ve městě Armjansk na severu okupovaného poloostrova Krym, tvrdí podle serveru Ukrajinska pravda ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). V areálu továrny Krymskyj tytan Rusové podle informací rozvědky rozmístili miny.

Foto: Profimedia.cz

Továrna v Armjansku.

Článek

V případě výbuchu by se do ovzduší dostal amoniak, který se v továrně používá ke chlazení, a ohrozil by obyvatele Armjansku a okolí.

Zničení Kachovské přehrady a s tím související nedostatek vody v Severokrymském kanálu podle HUR vážně narušil výrobní procesy v chemičce a v Armjansku se nyní množí spekulace, že ji Rusové chtějí opustit. Zároveň s tím ruské ženijní jednotky rozmisťují ve stále fungujících dílnách miny. Výbušniny nastražily i v dalších částech areálu i v okolí, tvrdí ukrajinská rozvědka.

Severokrymský kanál je klíčový pro zásobování vodou celého Krymského poloostrova nelegálně v roce 2014 anektovaného Ruskem.

„Teroristický útok na podnik Krymskyj tytan, k němuž se připravují ruští okupanti, bude znamenat uměle vyvolanou technickou katastrofu s hroznými následky,“ citoval list varování rozvědky.

Krymskyj tytan je ve východní Evropě největším výrobcem oxidu titaničitého, který je označován také jako titanová běloba a používá se mimo jiné pro výrobu nátěrových hmot nebo jako barvivo v potravinářství.

Před přehradou vyletěl na Ukrajině do vzduchu čpavkovod

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám