Hlavní obsah

Rusové poprvé přiznali problémy s balením vakcín Sputnik V

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dala najevo obavy ohledně výroby a kvality balení ruské vakcíny Sputnik V. Tu posuzuje kvůli případnému schválení spolu s evropskou lékovou agenturou EMA. Firma, kde se Sputnik plní, už uvedla, že podnikla opatření, aby se problémy neopakovaly. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dodal, že byla zavedena všechna potřebná opatření a potíže už jsou vyřešeny.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

Ve zprávě o kontrole WHO mezi 31. květnem a 4. červnem jsou zmíněné obavy ohledně adekvátních opatření, která mají zabránit riziku vzájemné kontaminace v závodě Pharmastandard-UfaVITE v Baškortostánu; a ohledně sterilnosti prostředí v závodě.

Výhrady měla WHO podle agentury Reuters i vůči oděvům, jež nosili zaměstnanci. Zmíněné jsou i obavy ohledně správné identifikace jednotlivých dávek v továrně, kde se plní do ampulí Sputnik vyrobený v dalších závodech.

Ve středeční zprávě WHO uvedla, že problémem jsou i data a výsledky testů v jednom ze čtyř výrobních podniků. Podle AFP mělo celkem jít o šest otázek

Zpráva ukazuje, že výhrady k dodané vakcíně na Slovensko nebyly nepodložené. Slovenský lékový ústav ŠÚKL totiž v dubnu uvedl, že dovezené dávky nejsou shodné s lékem, který má být předmětem posuzování EMA.

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

Evropa

„Chybějí důkazy, že dovezená vakcína je stejná jako ta, kterou posuzuje EMA v rámci centralizované registrace,“ uvedl ŠÚKL.

„Podle publikovaných zpráv by se Sputnik V měl používat v přibližně 40 zemích světa, ale tyto vakcíny spojuje pouze název,“ dodal slovenský ústav.

Pharmstandard-UfaVITE už uvedl, že podnikl kroky, aby vyřešil problémy, a dodal, že by uvítal další inspekce.

„Zůstáváme plně transparentní a budeme pokračovat s WHO na předschvalovacím procesu. Problémy se netýkají samotné vakcíny nebo její účinnosti,“ zdůraznil podnik.

Kreml pochybení přiznal

K problému se vyjádřil i Kreml, který tak vůbec poprvé de facto přiznal problémy s ruskou očkovací látkou. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zdůraznil, že byla provedena všechna potřebná opatření.

Podle něj byly nedostatky identifikované inspekční skupinou. „Ale co víme, už byly vzaty v potaz. A vše, co bylo potřeba změnit, bylo změněno,” přiznal Peskov.

Sputnik V je schválen k použití ve více než šedesáti zemích světa, ale ještě nebyl schválen EMA. Rusko navíc čelí obvinění, že mu vakcína slouží hlavně jako prostředek propagandy, aby upevnilo své pozice. Nejde totiž o skutečnou solidaritu.

Slovensko se snaží zbavit Sputniku V, většinu prodá nebo daruje

Koronavirus

V samotném Rusku navíc Sputnik není příliš populární, alespoň jednu dávku dostalo jen osmnáct milionů Rusů ze 144, což je jen osmina populace.

V souvislosti se šířením indické mutace delta však zájem o očkování roste. V klíčových profesích v Moskvě navíc bylo nařízeno, že musí být očkováno 60 procent zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám