Hlavní obsah

Další haló v ruské TV: Fico a Orbán hranici s Ruskem neodmítnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko potřebuje mít západní hranici tam, kde byla v dobách Sovětského svazu, zaznělo v diskusním pořadu ruské státní televize Rossija-1. Ruská hranice by se prý dokonce měla posunout za řeku Západní Bug, která nyní tvoří na jihovýchodě Polska hranici s Ukrajinou. Jeden z hostů, mezi nimiž nechyběl například Sergej Luzjanin, politolog a orientalista, vyjádřil přesvědčení, že by slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský kolega Viktor Orbán souhlasili.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a vrchní velitel ruského námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov při ceremonii vztyčování vlajky na dvou nových jaderných ponorkách Krasnojarsk a Car Alexandr III. (prosinec 2023)

Článek

Speciální vojenská operace, jak Rusové nazývají válku na Ukrajině, by se měla dostat k řece Západní Bug, která nyní tvoří část hranice mezi Polskem a Ukrajinou, a následně až ke slovenským hranicím. Takový návrh adresoval ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi ruský propagandista v pořadu na ruské státní televizi Rossija-1 s tím, že ruská hranice by se tak posunula do (ukrajinské) Zakarpatské oblasti. Na diskusi upozornil na sociálních sítích poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Zaujalo ho, že Rusové v pořadu hovořili o své vlajce vztyčené „nad troskami (amerického) Kapitolu“. „To se musí stát, protože to bude znamenat konečné vítězství,“ řekl propagandista.

„Nikdy neskrývali své opravdové ambice,“ poznamenal k tomu Geraščenko.

Propagandista v pořadu také uvedl, že podle jeho názoru má Rusko pro „dosažení svého cíle potenciál a nyní i příležitost“. V této souvislosti pochválil také prezidenta Putina. Připomněl, že uvedl do služby dvě nové jaderné ponorky. Jedna z nich, Krasnojarsk, je vybavena střelami s plochou dráhou letu Kalibr a nadzvukovými střelami Oniks.

Jako car Alexandr III.

Druhá ponorka, car Alexandr III., je vybavena 16 balistickými střelami Bulava schopnými nést jaderné hlavice. „Alexandr III., jak příznačné,“ rozplýval se propagandista. „Ten říkal, že v Rusku má dva mocné spojence, námořnictvo a armádu,“ řekl. „Zárukou vítězství je ale podpora ruského lidu,“ uvedl.

Třetí světová válka je nejen možná, ale i pravděpodobná, hrozí opět Medveděv

Zahraniční

Výhrůžky a popisování územních ambic patří do běžného arzenálu ruských představitelů. Například exprezident Dmitrij Medvěděv, nyní zástupce šéfa Rady bezpečnosti Ruské federace, před časem hrozil Polákům ztrátou státnosti. Minulý týden oprášil další ze svých „silných prohlášení“ o tom, že „nikdy od kubánské krize nebyla hrozba přímé konfrontace mezi Ruskem a NATO a přechodu ke třetí světové válce tak reálná“.

V létě pak v reakci na summit NATO ve Vilniusu, kde země rozhodly o další pomoci Ukrajině, prohlásil, že Západ „se úplně zbláznil“. „Předvídatelnost nejvyšší úrovně až idiocie. Je to slepá ulička. Třetí světová válka se blíží,“ prohlásil tehdy podle agentury Reuters.

Putin předvedl nové jaderné ponorky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám