Hlavní obsah

Ruský voják se na Bosporu v Istanbulu oháněl granátometem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecko obvinilo Rusko z provokace kvůli vojákovi, který se na palubě ruské válečné lodi Cézar Kunikov při jejím víkendovém průjezdu Bosporem v Istanbulu promenoval s granátometem na rameni. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu varoval, že podobný případ by v budoucnu mohl vyvolat reakci turecké bezpečnosti.

Článek

„Je to provokace, když ruský voják ukazuje při průjezdu u tureckých břehů granátomet nebo něco podobného,“ prohlásil podle listu Hürriyet šéf turecké diplomacie a upozornil, že podobné budoucí případy by nemusely zůstat bez odezvy: „Pokud shledáme hrozbu, odpovíme podle potřeby.“

Çavuşoğlu také upozornil, že v době incidentu kotvily v istanbulském přístavu tři fregaty NATO s kanadskou, španělskou a portugalskou vlajkou.

Úžinami Bospor a Dardanely, které jsou pod tureckou kontrolou, proplouvají lodě ruské Černomořské flotily, což jim umožňuje Konvence z Montreaux z roku 1936. Ta garantuje v době míru volnost proplouvání všem lodím. Články 11 a 12 této smlouvy umožňují také proplouvání bitevních lodí libovolného výtlaku a ponorek, avšak pouze pokud patří některému ze států přiléhajících k Černému moři. Turecko však podle dohody může volné proplouvání omezit, pokud by se cítilo ohroženo.

Cézar Kunikov proplul průlivem v sobotu, zřejmě mířil k břehům Sýrie.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vztahy Turecka a Ruska poznamenalo sestřelení ruského bojového letounu Suchoj-24 Tureckem v blízkosti hranice se Sýrií. Rusové tvrdí, že šlo o válečný zločin, a zavedlo vůči Ankaře ekonomické sankce. Turci tvrdí, že ruskou posádku varovali, že narušuje jejich vzdušný prostor. Také poukazují na to, že Rusové nad Tureckem létali opakovaně a Ankara si na to stěžovala.

Ruské letectvo útočí v Sýrii od konce září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám