Hlavní obsah

Turecký premiér: Ruské sankce nás na kolena nesrazí, Moskva lže jako za dob SSSR

Baku

Ekonomické sankce, které zavedlo Rusko po sestřelení svého bojového letounu, Turecko „nesrazí na kolena“, prohlásil v pátek předseda turecké vlády Ahmet Davutoglu. Současně znovu odmítl ruské nařčení, že Ankara obchoduje s ropou od Islámského státu. Podle Davutoglua je to lživá propaganda sovětského střihu.

Foto: ČTK/AP

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

Článek

Embargo, na které se Turci nechystají odpovědět protiruskými sankcemi, je podle Davutoglua kontraproduktivní. „Z oboustranných embarg nemá nikdo prospěch,“ uvedl a doplnil, že ruské sankce jeho zemi „na kolena nesrazí“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Davutoglu upozornil, že Rusko se vymezuje vůči západním sankcím, proto by se nemělo uchylovat ke stejným krokům. Ankara o napětí mezi ní a Moskvou nestojí.

Turecko mělo podle Davutoglua právo zasáhnout proti letounu, který narušil jeho vzdušný prostor. Turecký premiér dokonce poprvé řekl, že Turecko nemohlo z morálního hlediska připustit, aby Rusové pořád narušovali jeho prostor. Ankara si dříve opakovaně stěžovala na to, že ruská letadla útočící v Sýrii létají přes turecké území. Turecko tvrdí, že ruskou posádku před zásahem varovali, ale Moskva to popírá.

„Jako za Sovětského svazu”

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina šlo přímo o válečný zločin a Turecku slíbil tvrdé odvetné kroky. [celá zpráva]

Ruská vláda navíc obvinila tureckou stranu včetně rodiny prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že obchoduje s ropou od Islámského státu. Davutoglu to ve čtvrtek označil za propagandu jako za sovětské éry.

„V době studené války existovala sovětská propagandistická mašinérie. Každý den vytvářela rozličné lži. Nejprve jim uvěřili sami Sověti a pak očekávali, že jim uvěří svět. Zůstaly v paměti jako nesmysly a lži (režimního) listu Pravda. To byla stará tradice, která se ale najednou zase vynořila. Nikdo této propagandistické mašinérii sovětského střihu nepřikládá váhu,“ prohlásil turecký premiér.

Reklama

Související články

Turecký prezident lituje sestřelu suchoje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu poprvé najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bombardéru, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí....

Výběr článků

Načítám