Hlavní obsah

Ruský politik poslouchal Putinův projev se špagetami na uších, dostal pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský regionální politik, který v únoru poslouchal projev prezidenta Vladimira Putina se špagetami zavěšenými přes uši, dostal pokutu ve výši 150 000 rublů (asi 43 700 korun). Podle soudu se dopustil diskreditace ruské armády, informovalo na svých internetových stránkách Rádio Svoboda. Věšet někomu nudle na uši je ruským ekvivalentem českého idiomu věšet někomu bulíky na nos.

Foto: Twitter/Anton Geraščenko

Michail Abdalkin při Putinově projevu

Článek

Michail Abdalkin, člen regionálního parlamentu za Samarskou oblast za ruskou komunistickou stranu, se při sledování Putinova skoro dvouhodinového proslovu natočil a video pak zveřejnil na sociálních sítích. Jeho právník řekl, že se nedopustil žádného trestného činu, protože ve videu ani v komentáři k němu nemluvil o válce na Ukrajině ani o ruské armádě. Soud si také neopatřil odborný posudek lingvisty, který by mohl najít případné důkazy o tom, že se Abdalkin ve svém videu skutečně vyjádřil hanlivě o ruské armádě. Proti rozsudku se hodlá odvolat.

Politik už dříve řekl, že Putinův projev sledoval na žádost vedení komunistické frakce v regionálním parlamentu. Za jeho chování ho parlament potrestal veřejnou důtkou, jeho straničtí kolegové navrhli, aby byl vyloučen ze strany, a obrátili se na prokuraturu, aby posoudila jeho jednání.

Putin ve svém projevu z 21. února obvinil z rozpoutání války na Ukrajině Západ, Rusko se ji podle něho snažilo zastavit. Prohlásil také, že ruská invaze na Ukrajinu byla vynucená. Abdalkin v komentáři u videa, na němž se špagetami na uších prezidenta sledoval, napsal: „Plná podpora, naprosto souhlasím, skvělý výkon.“ „Něco takového jsem za posledních 23 let neslyšel,“ uvedl také.

Rádio Svoboda připomíná, že Rusko tresty za „diskreditaci armády“ zavedlo krátce po začátku invaze na Ukrajinu. Považuje se za ni například používání slova „válka“ místo „speciální vojenská operace“. Lidem za tento čin hrozí pokuta, pokud se ho dopustí opakovaně, může je soud poslat i na několik let do vězení.

V Evropě už nahrazují rajčata tuřínem, vykládal Putin podnikatelům

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám