Hlavní obsah

Ruský opoziční předák Navalnyj dostal za zpronevěru pět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud v ruském Kirově ve čtvrtek uložil trest pěti let vězení opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. Soud ho uznal vinným z podvodu. Podle obžaloby měl zpronevěřit 16 miliónů rublů, což je v přepočtu asi 9,7 miliónu korun.

Foto: ČTK/AP

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj u soudu

Článek

Sedmatřicetiletému Navalnému hrozilo až deset let. Svoji vinu ale odmítá a proti rozsudku, který je podle něj politicky motivovaný, se chce odvolat.

Není jasné, zda verdikt Navalnému znemožní avizovanou kandidaturu na starostu Moskvy v zářijových volbách.

Navalnyj měl peníze zpronevěřit před mnoha lety, když pracoval jako poradce guvernéra Kirovské oblasti. Peníze prý získal z místní společnosti na těžbu dřeva.

Navalnyj se chtěl v září ucházet o křeslo moskevského starosty, to nyní nebude moci, ačkoliv ve středu byl jako kandidát registrován.

Právník si udělal jméno nelítostným tepáním korupce ve státních úřadech a podnicích. V současnosti patří k nejpopulárnějším opozičním vůdcům, dokonce mu někteří přívrženci měli za zlé, že loňskou šanci kandidovat na prezidenta promeškal tím, že v době podávání přihlášek byl zrovna ve vězení za účast na nepovolené demonstraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám